Marks nya mötesplats för unga öppnas 31/10

Bild på grafik med ballonger och texten "Invigning" samt "Ung i Mark".

Senast uppdaterad den 24 oktober 2017

Tisdagen den 31 oktober öppnas en helt ny mötesplats för unga i Mark i Tygrikeshallen - med en massa möjligheter att både umgås och vara kreativ.
- En plats där du kan skapa något utifrån dina egna drömmar eller bli inspirerad av andra att göra något, säger Gunvor Alexandersson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Klockan 15 på tisdag i nästa vecka klipps invigningsbandet för den nya mötesplatsen, som kommer att ha ett brett innehåll för 13-19-åringar mötesplatsen (läs mer nedan om programmet och öppettider nedan).
- Vi har stämt av vad ungdomar gör och vill göra på sin fritid, för att skapa en mötesplats där man kan umgås med kompisar och släppa loss sin kreativitet, berättar Tommy Söderhagen, samordnare.
Som bäst pågår förberedelser med att installera all inredning och utrustning. Fortfarande saknas ett bra namn på mötesplatsen, där förslag välkomnas.

Fullt utrustat LAN-rum

Mötesplatsen är i två våningar. På den undre finns ett stort LAN-rum med 30 platser. 10 av dem är fullt utrustade med allt som behövs – rejäla speldatorer med skärm, tangentbord och mus.
Till de övriga 20 platserna tar man med sig sin egna dator och kopplar in till de skärmar, tangentbord och möss som finns på plats.

Digital verkstad

På övervåningen finns ett ”makerspace”, ett slags digital verkstad med 3D-skrivare och 3D-scanner, interaktiv skärm för att göra ritningar, samt lödstation och tekniklego.
Intill finns ett ”green room” där ungdomarna kan skapa fantasifulla filmer och bilder med teknikens hjälp. Litet längre bort i lokalerna finns en biosalong där filmerna kan visas på stor duk. Här finns även möjlighet att exempelvis spela TV-spel, ordna miniföreläsningar eller stand-up.

Kafé och aktivitetsområde

Kaféet innehåller både del med köksbord och vardagsrum med öppen spis samt bås för de som bara vill softa. Här kan man förutom att fika även spela brädspel, kort och pyssla. 
Granne är Aktivitetsområdet där du skapar ”analogt” - målar, pärlar, gör smycken eller syr. I Naturrummet intill är ett lugnare område som passar bra för att exempelvis göra läxor.

Projektkontor

Dessutom finns ett mötesrum/projektkontor med en interaktiv skärm. Här kan man jobba med olika projekt i lugn och ro.
Allt som allt handlar det om en fräsch och uppdaterad variant av den gamla, traditionella fritidsgårdsmodellen.

Positiv energi

- Det handlar inte längre om att man ska bara konsumera sin fritid utan också vara med och producera den, säger Tommy Söderhagen.
Ungdomshandledare finns givetvis på plats för att hjälpa och stötta.
- Min förhoppning är att ungdomarna ska hitta dit och få utlopp för all sin kreativitet, att det blir en plats där den positiva energin flödar, säger Gunvor Alexandersson.

Fler möjligheter

Det finns betydligt fler möjligheter att aktivera sig eftersom mötesplatsen delar Tygrikeshallen med föreningar inom skytte, klättring, taekwondo och tennis.
- Det blir ett bra flöde av människor, en bred verksamhet av idrott, kultur och hälsa, och en plats där det byggs broar mellan generationer, tack vare föreningarna.

Invigning

Invigningen sker tisdag 31/10 kl 15.00 i Tygrikeshallen (intill badhuset Kaskad), med invigningsceremoni där Tomas Johansson, kommunstyrelsens ordförande, samt Lo Göthberg Larsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, deltar. Ungdomar från referensgruppen Ung i Mark medverkar. Kvällen fortsätter med mingel och öppet hus fram till kl 21.00.

Öppettider

Under invigningsveckan (vecka 44) är mötesplatsen öppen tisdag–torsdag 15.00–21.00 och fredag 15.00–23.00.
Ordinarie öppettider: Måndag och onsdag 15.00–21.00 och fredag 15.00–23.00
Program för invigningsveckan:

Onsdag 1/11: öppet 15.00–21.00
- Vill Du veta mera om LAN? 
- LAN-start kl 14.00 (se annons nedan)
- Workshop med kreativa spår från Kulturskolan
- Prova på Greenscreen, FX sminkning och fotbollsbiljard
- Filmvisning i biorummet med start cirka 15.00, 17.00 & 19.00

Torsdag 2/11: öppet 15.00–21.00
- Hur vill vi ha det? Vill du vara med och arbeta med vår värde grund på vår mötesplats?
- Vad är rätt och fel? Quiz om mänskliga rättigheter 
- Prova på makerspace och greenscreen

Fredag 3/11: öppet 15.00–23.00
- Tacokväll - Ungdomar lagar och bjuder på taco & film
- Öppen scen kl 19.30–21.00

Publicerad av: Marks kommun