Njut av kultur och vacker miljö från cykelsadeln

Lydde gård, Kinna.

Foto: Lydde gård, en av alla vackra miljöer i Mark.

Senast uppdaterad den 6 mars 2017

Tänk att kunna bo bekvämt men även hållbart i en gammal förläggargård som är helt självförsörjande med solceller. Kombinera sedan detta med ekologiska produkter och en naturskön cykeltur där du tar del av Sveriges äldsta Spinneri med berättelser från Sjuhärads industrihistoria. Därefter väntas ett stopp hos mjölnarfamiljen på Kvarnen i Hyssna där det bjuds på tvårätters med tilltänkta ingredienser från närområdet. Låter det för bra för att vara sant?

Under timmen från Göteborg kan man lätt ta sig med buss eller tåg till Kinna för att hämta ut cyklar på Lydde Gård och börja sin kulturhistoriska cykeltur i Västsverige.
Kvarnen i Hyssna, Lydde Gård och Rydals museum såg fördelarna med att sälja in samma koncept. Detta för att sprida historien och naturen i Sjuhärad. Med stöttning, tips och idéer från Cykla och vandra i Sjuhärad och Turistrådet Västsverige har cykelleden nu blivit verklighet.

Historia och kultur i vacker natur

-Historien och kulturen kring förläggargårdsturen i kombination med naturen och det hållbara konceptet i samtliga verksamheter känns helt rätt, säger Christina Shearer, Rydals museum.

Idag söker besökare upp information på nätet och de vill då få inspirerande texter eller produkter som tänker nytt men ändå berättar en del av det som fanns förr som exempelvis Sjuhärads historia kring förläggargårdar.

Om förläggarna

Men vad är en förläggare? I Sjuhäradssammanhang handlar det om de förmögna bönder som köpte in stora mängder lin och senare även bomullsgarn. Kvinnor från gårdar i närheten hämtade materialet hos förläggaren för att sedan förädla det till tyg. Denna form av hemindustri växte fram i Sjuhäradsbygden redan under 1600-talet. Förläggarsystemet blev grunden till Sjuhäradsbygdens textila industri.

Hållbar upplevelse lockar

Att kunna ta tåg eller buss hit och sedan ”leva ut” sin upplevelse så hållbart som möjligt är lockande idag, säger Siv från Lydde Gård. Det går inte bara att sälja in ett hotellrum, man måste kunna erbjuda något mer spännande och gärna med en god matbit till, konstaterar Catharina från Kvarnen i Hyssna.

Mer information

Produkten finns tillgänglig att boka på Lydde Gårds hemsida och informationen finns även tillgänglig på Kvarnen i Hyssnas hemsida.
Klicka även på länkarna längre ned på denna sida för mer information.

Publicerad av: Marks kommun