Nu ska ödehusen sättas på kartan

Bild på Sonja Morris Posse.

Foto: – Vi vill väcka förståelsen att någons ödehus kan vara ett drömhus för andra, säger Sonja Morris Posse. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 26 augusti 2022

I Mark liksom i andra kommuner finns flera hus som står tomma. Men i ett nytt projekt ska ödehusen och deras betydelse lyftas – och kanske väckas till liv igen.
– Vi vill väcka förståelsen att någons ödehus kan vara ett drömhus för andra, säger Sonja Morris Posse.

Hon leder projektet som har flera syften.

– Vi vill marknadsföra Mark som bästa kommunen att leva och bo i. Och då går arbetet med en levande landsbygd hand i hand med detta.

Falkenberg var tidigt ute med att inventera var det fanns ödehus, i en uppmärksammad kampanj år 2017. Två år senare hade 45 av husen sålts.

Ägarna kommer att kontaktas

Inventeringen i Mark har än så länge fått fram 150 ödehus som tycks stå tomma. Nästa steg är att kontakta ägarna om att husen kan komma till god användning.

– Många vill bo i Mark men det finns inte tillräckligt med hus. Samtidigt finns det ägare som inte längre använder sina hus av olika skäl. Det kan vara att man inte längre orkar sköta huset, eller ärvt men bor på annan ort. Då kan ett alternativ vara att sälja eller hyra ut, säger Sonja Morris Posse.

Ödehusen en viktig pusselbit

Hon vill slå ett slag för hållbarhet och utveckling om ödehusen kommer till användning igen. Inte enbart för husets skull.

– Det finns många positiva effekter med att ta tillvara på något som redan finns. Det finns också kulturvärden, ödehusen bär på en rik historia. Om de används igen kan det också betyda att underlaget för service och skola på orten ökar. Ödehusen är en viktig pusselbit för Marks framtid.

Älskar livet på landet

Sonja Morris Posse, själv Markbo, älskar själv livet utanför städerna.

– Jag vurmar för livet på landet och ser det som att landsbygden bär städerna. Här finns så många plus och mervärden, inte minst ett lugn och livskvalitet, som du inte hittar i storstäder. Samtidigt är det inte dött, här händer saker och evenemang hela tiden.

Hon pekar på att intresset för att flytta ut på landet ökat under senare tid.

– Pandemin och att fler arbetat på distans gjorde att många fått upp ögonen för alla fördelar med landsbygden. Och då vill vi att Mark ska vara högst på listan dit folk vill flytta och bo.

Något som förvånat dig under inventeringen?

– Kanske att många ödehus ingår i större skogsarealer. Annars är antalet vi hittat ungefär som i andra kommuner när man undersökt.

Anmäl ditt ödehus

Har du eller känner du till ett hus som står övergivet? Då kan du anmäla detta på länken nedan.  På så vis kan du hjälpa till så fler lampor kommer lysa ute i stugorna runtom i Marks kommun.

Klicka här för att anmäla!

Publicerad av: Marks kommun