Nya Lyckeskolan växer fram

David Gustafsson, produktionschef på Skanska som uppför den nya Lyckeskolan.

Foto: David Gustafsson, produktionschef på Skanska som uppför den nya Lyckeskolan.

Senast uppdaterad den 15 december 2019

Det lackar emot jul och på Saharas gamla idrottsplan i Kinna växer den nya Lyckeskolan fram.

David Gustafsson, produktionschef på Skanska, konstaterar nöjt att byggnationen följer tidplanen.

- Vi har sagt att vi ska vara klara med alla väggar före jul och det ser bra ut.

Denna dag bjuder på grått och trist busväder. Inne i en av arbetsbodarna visar David Gustafsson 3D-ritningarna på den nya skolan, som Skanska uppför. Här ryms bland annat de olika hemvistena för eleverna, särskola, personalutrymmen, teater och mini-aulor. Eftersom det handlar om färdiga element för väggar och tak är precision a och o för att alla delar ska passa. Därför är förberedelser med noggranna ritningar så viktiga.

En rolig resa

- Det har varit en rolig resa hittills och det är häftigt att se skolan växa fram. Det är kul att jobba med Marks kommun, alla är väldigt engagerade. Lyckeskolan är ett roligt projekt också, med olika moment och detaljer, säger David Gustafsson.

Vad känns bäst för din egen del?

- När man lagt så mycket tid på att rita och planera och sedan se att det stämmer, det ger en stor tillfredsställelse.

Då vädret varit blött och trist är förhoppningen  att det blir bättre efter årsskiftet. Då startar det månadslånga arbetet med att montera takelementen.

- Det är väderkänsligt så vid regn måste vi bryta. Därför vore det skönt med kallt och torrt väder, gärna litet snö men inte för mycket, berättar David Gustafsson.

Taket klart i februari

Takmonteringen innebär att skolans ytterskal är färdigt och det invändiga arbetet kan ta vid i februari. Det betyder också att arbetsstyrkan tredubblas, från 35 personer hittills till cirka 100-talet.

En kedja av hantverkare betar av de olika utrymmena, monterar väggar, målar och spacklar, drar el, rör, lägger golv, målar bland annat. Ytterväggarna är i betong och tegel men invändigt blir det en hel del inslag av trä.

Därefter väntar besiktningar, diverse prov och injusteringar för att allt ska fungera som tänkt.

Skanska bygger även idrottshallarna

Nu är det också klart att Skanska, som bygger skolan, också kommer att bygga idrottshallarna precis intill. Ett bygge som ska pågå parallellt med skolan för att bli klart samtidigt.

Idrottsbyggnaden kommer att innehålla två fullstora hallar, varav den ena med läktare.

I juni 2021 ska skolan och idrottshallarna stå klara. För David Gustafsson innebär det att hans största bygge hittills som produktionschef är avklarat.

- Jag tror det kommer att bli en väldigt bra skola när allt är klart, det känns som om vi gjort en bra projektering.

Vad är roligast med jobbet?

- Dels att jobba med olika människor och lokala förmågor som är väldigt drivna, dels skolan i sig. Man märker att detta är en stor sak för Markborna.

Fakta nya Lyckeskolan

Byggstart april 2019, planerat färdigställande juni 2021.

Lokalytan är på totalt nära 10 000 kvadratmeter fördelat på tre våningar.

Skolan är dimensionerad för 630 elever. Den kombinerade teatern/aulan är en mellanstor scen och uppfyller Riksteaterns specifikationer för en så kallad Blå Scen.

Budget: 308 Mkr, varav skolan ca 240 Mkr och idrottshallarna 68 Mkr.

Publicerad av: Marks kommun