Bibliotekens nya sätt att nå lässugna

Senast uppdaterad den 28 maj 2020

Take away och hemkörning, avdammade pekpinnar och skyddande plexiglas. Folkhälsomyndighetens riktlinjer har fått biblioteken i Mark att ta till nya metoder för att nå lässugna och vetgiriga markbor.

Evenemangen är inställda och besökstalen har av sjunkit av naturliga skäl, men behovet av att läsa och uppleva kultur finns kvar. Det säger Lars Bilting, bibliotekssamordnare på biblioteken i Mark. Därför erbjuds olika sätt att låna böcker. För den som inte vill eller kan gå in på biblioteket lämnar bibliotekarierna över böckerna i entrén, så kallad ”take away”. Biblioteket erbjuder även hemkörning – de som tillhör en riskgrupp kan få böcker levererade till dörren.

Även intresset för e-böcker och strömmad film har ökat. Alla med bibliotekskort får tillgång till e-böcker och filmer via tjänsterna Biblio och Cineasterna.

Ett uppsving för bokbussen

Bokbussen har blivit allt viktigare under pandemin och personalen har märkt en ökning av antalet barnfamiljer som lånar. Lars Bilting tror att ökningen beror på att många föräldrar är hemma under dagarna eftersom de är permitterade från jobbet och vill göra något roligt med  barnen läsa böcker.

På grund av smittorisken får inte lässugna markbor gå in i bokbussen längre, utan böckerna hämtas av personal. Och det har lett till fler boktips än vanligt.

– När låntagarna inte längre kan se utbudet får bibliotekarierna oftare tipsa om böcker i önskad genre. Det har blivit en trevlig bieffekt och de som lånar har hittills varit mycket nöjda med lösningen, säger Lars Bilting.

Nya sätt att hålla avstånd

Att hålla distans till varandra är viktigt för att förhindra smitta. Personalen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och står inte intill den som behöver hjälp vid datorn. Och för att hålla avstånd så har biblioteken blivit lite ”old school”. 

– Vi har faktiskt köpt in en hederlig gammal pekpinne för att lättare kunna handleda på säkert avstånd, säger Lars Bilting.

Andra åtgärder är att skyddande plexiglas har monterats i informationsdisken på flera bibliotek, tangentbord och utlåningsautomater spritas regelbundet och att alla är noga med handhygienen. På skolbiblioteken tar man inte längre emot hela klassbesök, utan delar upp besöken i flera mindre grupper.

Så blir sommarens aktiviteter

Sommarboken brukar vara en populär barnaktivitet med roliga träffar kring läsning och lek. I år har biblioteken valt att genomföra Sommarboken digitalt med interaktiva utmaningar i stället. Till en början kommer barnaktiviteterna på lördagar att hållas utomhus och när gruppen väl behöver samlas inomhus, samlas de i första hand i teatern för att kunna hålla avstånd.

Flera av vårens inställda programpunkter har flyttats fram och biblioteken planerar för ett digert program i höst med förbehållet att ingen i nuläget vet hur länge pandemin håller i sig, avslutar Lars Bilting.

Publicerad av: Marks kommun