Pimp my soc! Unga skapar förutsättningar för bra samtal

Senast uppdaterad den 19 april 2018

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har tillsammans med ungdomar i Marks kommun pimpat ett av samtalsrummen på socialtjänsten. Är du nyfiken på resultatet?

Ett mysigt rum som är anpassat för barn och unga där miljön gör det lättare att prata om lite känsligare saker – det var målet när organisationen Maskrosbarn tillsammans med ungdomar från Marks kommun gjorde om ett av samtalsrummen i socialtjänstens lokaler i Kinnaström. Tillsammans pimpade de rummet genom att måla, tapetsera och inreda det tidigare lite avskalde rummet med nya möbler. 


Ida Tjernberg från Maskrosbarn, Samuel Tesfalem från Marks kommun och Isabell Pettersson från Maskrosbarn har påbörjat arbetet med samtalsrummet.

- Alla rum som fixas genom Maskrosbarns ”Pimp my soc” har ett eget tema som är hemligt tills invigningen, säger Ida Tjernberg på Maskrosbarn.

Arbetet med rummet pågick under två dagar och det var en hel del som skulle göras.

- Att fixa samtalsrummet är en av flera insatser i det pågående arbetet att göra socialtjänsten i Marks kommun mer tillgänglig för ungdomar. Därför är det väldigt roligt att ungdomar från kommunen hjälper till, säger Kristina Chodor, enhetschef för individ- och familjeomsorgen.

En del i en större satsning

Det hela började med att socialtjänsten deltog i Maskrosbarns projekt S.O.C. - Hör du mig, ett initiativ med fokus på hur socialtjänst och ungdomar tillsammans kan skapa framtidens socialtjänst. Projektet pågick runt om i landet under 2017 och avslutades med konferensen Tillsammans för framtidens socialtjänst där erfarenhetsutbyte från deltagande kommuner var en del.

Kristina Chodor är nöjd med projektet

- Vi har fått med oss mycket från projektet, både verktyg och idéer, och konferensen var fantastiskt bra.

Så blev resultatet

Den 17 april invigdes samtalrummet och temat för rummet avslöjades - "Himlen". Efter att bandets klippts av Kristina Chodor öppnades dörren och på bilderna nedan kan du se resultatet, klicka på bilderna för större format. Förändringen är slående och på socialtjänsten är man otroligt nöjd. Tankar om hur man kan förändra de andra rummen är redan igång. 


Bild på hur ett vanligt samtalrum på soc ser ut 


Bild från det pimpade rummet med tema Himlen


Ljust och luftigt


Ny inredning, Kristina Chodor provar soffan


Tänkvärda ord pryder väggen

Om Maskrosbarn

I Sverige lever ca 500 000 barn och ungdomar med en förälder som har ett missbruk eller som mår psykiskt dåligt. Barnrättsorganisation Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs bland annat genom utbildningar, föreläsningar samt stödverksamhet. Maskrosbarn har bland annat mottagit utmärkelser så som; Svenska Hjältar, Bris Priset, F Säkerhetsnålen och år 2014 blev Maskrosbarn diplomerade av FN för sitt arbete med mänskliga rättigheter.
Läs mer på: http://www.maskrosbarn.org/ 

Publicerad av: Marks kommun