Populärt skräpplockande leder till mindre släng i Sätila

Senast uppdaterad den 3 juni 2020

- Skräpplockardagarna är väldigt uppskattade av barnen och något av en tradition hos oss.
Det säger pedagogen Therese Svensson på Ramdalens förskola – där miljötänket sedan flera år genomsyrar verksamheten.

Ramdalens förskola, som ligger fint beläget med närhet till både sjön Lygnern och skogen, är en minst sagt rutinerad deltagare i barn- och ungdomssatsningen Skräpplockardagarna.
Och i år är inget undantag – samtliga barn från förskolans båda avdelningar, ”upptäckarna” (1-3 år) och ”forskarna” (3-5 år), är den här vackra dagen ute i olika grupper och ägnar en timme åt plockande.
Utrustade med plasthandskar ser barnen till att gångbanor och lekplatser blir städade från papper, burkar och fimpar och annat som hör hemma i soptunnan. Därefter läggs allt det insamlade skräpet ut på förskolans gård och gås igenom för sortering.

Vem är det som slänger?

Men hur hamnar allt skräp i naturen och vem är det egentligen som slänger?
- Det är skräp-Maja som slänger, föreslår ett barn.
- Nej, det är ju människorna, tycker någon annan.
- Det kanske är vuxna som kastar skräp? är ett annat förslag.
Pedagogen Therese Svensson konstaterar att intresset och nyfikenheten är stor och menar att just medvetenheten är den stora miljövinsten.
- Det är viktigt att så ett frö tidigt. Det allra bästa med Skräpplockardagarna är inte allt skräp barnen plockar utan det faktum att dom inte kommer slänga skräp i framtiden, säger hon.

Uppskattat sopmonster

På Ramdalens förskola löper dessutom miljöarbetet som en röd (eller snarare grön) tråd genom hela det pedagogiska arbetet.
- Ja, vi jobbar hela läsåret med miljötänket. Vi har flera andra dagar när vi också plockar skräp och vi har satsat på en sopsortering med ”sopmonstret” som barnen gillar, där vi sorterar våra egna sopor efter glas, metall, plast och kartong. Sedan läser vi sagor om miljön och hittade även en rolig sång på nätet om Drill och Drull som gjorde succé.
Och barnens föräldrar är också med på tåget.
- Vi har ett rullande schema där föräldrarna, tillsammans med sina barn, tar förskolans sopsorteringen till återvinningsstationen. På så vis får barnen se och lära sig hur allt hänger ihop, säger Therese Svensson.

 

Här kan du läsa mer om Marks kommuns deltagande i Skräpplockardagarna.

Publicerad av: Marks kommun