Så blev arbetslaget från Mark bäst i Sverige

Gymnasiesärskolans vinnande arbetslag: Anna Paulsson, Kjell Hansson, Helena Birgersson, Gerth Hansson, Karin Matsson, Lena Högberg, Agnes Larsson och Jerker Svensson.

Foto: Magnus Larsson. Bild: Gymnasiesärskolans vinnande arbetslag: Anna Paulsson, Kjell Hansson, Helena Birgersson, Gerth Hansson, Karin Matsson, Lena Högberg, Agnes Larsson och Jerker Svensson.

Senast uppdaterad den 25 maj 2016

De jobbar tajt tillsammans, vågar pröva nya idéer och ställer krav på eleverna. Se där några av orsakerna till att gymnasiesärskolans arbetslag på Marks Gymnasieskola utsågs till landets bästa arbetslag i SM i Ung Företagsamhet (UF) nyligen.

- Otroligt roligt att vi vann. Detta visar att vi jobbar rätt och får eleverna att nå långt efter deras förutsättningar, säger Helena Birgersson, programansvarig lärare.

Arbetslaget från Mark fick kliva upp på scenen på UF-galan, där såväl Prins Daniel som statsminister Stefan Löfven deltog, och ta emot diplom och vinnarcheck på 25 000 kronor.

Lång lista

Gymnasiesärskolan har drivit UF-företag i cirka sex års tid, och listan på vad eleverna åstadkommit är imponerande lång. De både tillverkar produkter som säljs och även utför tjänster inom bygg-, handel- och restaurangprogrammen. Eleverna bakar och säljer bröd, driver restaurang och catering på skolan, utför trädgårdsarbeten, bygger möbler med mera.
Gymnasiesärskolan har också etablerat ett samarbete med en byskola i Uganda, där lärare och elever från skolorna besökt varandra och bytt erfarenheter.

Flera orsaker bakom framgången

Lärarna i laget pekar på flera faktorer bakom framgången.
- Det är en platt organisation där vi jobbar väldigt tätt tillsammans, alla är engagerade och vi har olika kompetenser som vi drar nytta av. Vi-känslan är väldigt stark i arbetslaget.
- UF-företagandet bedrivs seriöst där vi ställer krav på eleverna och det får dem också att växa. Sedan har vi också ett bra och nära samarbete med näringslivet i Mark, vilket är viktigt.

Få plats på arbetsmarknaden

Att en gymnasiesärskola driver UF-företag är tämligen unikt. Inger Strömberg, rektor, pekar på fördelarna:
- Målet är att eleverna ska få plats på arbetsmarknaden och vi arbetar med att förbereda dem för livet efter skolan. Då betyder UF-företagandet mycket då eleverna får möta nya människor, prova olika idéer och skaffa nya erfarenheter under trygga former.
Vinnarchecken kommer väl till pass till resa och fortbildning inom brödbranschen. Och på samma gång stärka gemenskapen.
- Vi är överens om att göra något tillsammans som eleverna har nytta av, säger Karin Matsson.

Fakta Årets Arbetslag
Gymnasiesärskolan, Marks Gymnasieskola
Motivering: "Vinnaren av Årets Arbetslag har eleverna i fokus och har med stort engagemang arbetat långsiktigt och metodiskt. De har vågat tro på sina elevers förmågor, ställt höga krav och genom att arbeta med UF-företagande som det centrala verktyget fått eleverna att lyfta. De har på ett tydligt sätt arbetat med integration, både ämnesintegrerat och genom samarbeten över programgränserna. De arbetar tätt tillsammans med näringsliv och kommun vilket både har genererat praktikplatser och framtida arbetsplatser för dessa elever. De har under året även startat ett samarbete med Uganda genom Enterprise without Borders. För vissa är drömmen att vara som alla andra men det här arbetslaget är inte det, det är bäst helt enkelt".

Publicerad av: Marks kommun