Så firar du en säker jul

Senast uppdaterad den 13 december 2019

Här kommer en säkerhetshälsning i juletid från Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Särf).

Har du en fungerande brandvarnare?

Nu under advent och inför jul uppmanar räddningstjänsten alla att testa sina brandvarnare, och allra helst byta batteri, för att säkerställa att de fungerar.
Testa genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den.
Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Hjälp gärna
äldre och funktionsnedsatta personer i din närhet så att även de har ett fungerande brandskydd.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en gratis tjänst där du får SMS-påminnelse om att testa brandvarnaren hur ofta och när du vill: skyddadigmotbrand.se
En fungerande brandvarnare ger en tidig varning vid brand, vilket ger dig möjlighet att ta dig ut på ett säkert sätt. En tidigt upptäckt kan också göra att du själv kan släcka branden innan den vuxit sig stor. Ha minst en brandvarnare per våningsplan och placera dem i hallen eller nära sovrummet. Se till att brandvarnaren är CE-märkt.

Tips för att motverka brand i ditt hem:

• Alla bör ha släckutrustning hemma i form av en sexkilos pulversläckare och en brandfilt. Saknar du eller dina nära och kära sådan utrustning? Då är det ett bra julklappstips!
• Lämna aldrig levande ljus obevakade. Ha som regel att den som tänder ljuset också släcker det.
• Använd obrännbara ljusstakar och ta bort brandfarliga dekorationer så som mossa, bomull och plastdetaljer.
• Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn.

• Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. En timer är
också ett bra hjälpmedel.
• Ta för vana att dra ur laddare till elektrisk utrustning när du inte är hemma. Använd aldrig elapparater med skadade ledningar.
• Bortglömda spisplattor är en vanlig brandorsak. Håll uppsikt så att maten inte bränns vid och ta en extra koll efter att du värmt glöggen eller kokat knäcken.
• Visst är det mysigt att krypa upp framför brasan, men se till att eldstaden är sotad och brandskyddskontrollerad samt att askan hanteras på ett säkert sätt.

Publicerad av: Marks kommun