Så kan fler uppleva kultur på Rydals museum

Senast uppdaterad den 10 juni 2020

Rydals museum håller öppet som vanligt under pandemin. På det omtyckta museet har personalen hittat lösningar så att fler kan uppleva kultur. Som att visa invigningen av sommarens utställning på sociala medier till exempel.

Det populära Rydals museum har tappat nästan hälften av sina besökare under våren på grund av coronaviruset. Men de som väl besökt museet har varit väldigt glada över att museet varit öppet.

– Våra spontana besökare har varit väldigt tacksamma över att museet är öppet när så mycket annat är stängt. Ett museibesök är ett bra sätt att avleda tankarna på, säger Christina Shearer, intendent på Rydals museum.

Att kunna ta del av kultur och få något annat att tänka på är viktigt när människor mår dåligt. Det är vetenskapligt bevisat. Och just nu mår många psykiskt dåligt på grund av pandemin. Rydals museum har jobbat hårt för att hitta lösningar som gör att museets verksamhet kan fortsätta som vanligt.

Förändringar på museet

På museets utställningar är allt som vanligt förutom att det numera finns handsprit utplacerat i lokalen och skyltar som uppmanar till avstånd. Även maskinvisningarna pågår som vanligt. Däremot måste alla som vill vara med på museets aktiviteter föranmäla sig så att det inte uppstår trängsel. Det gäller också invigningen av sommarutställningen.

13 juni invigs sommarens andra utställning, Storytelling 3D. 40 personer får plats i lokalen, resten kan se invigningstalet efteråt på museets Facebook-sida där det också kommer att finnas en film om utställningen och foton. Även förra gången spelades invigningen in och visades på sociala medier. Och det fungerade bra, berättar Christina Shearer, intendent på Rydals museum. På så sätt kunde alla vara med.

Mer om den nya utställningen

Den nya utställningen, Storytelling 3D, visar modeller och miniatyrlandskap av olika slag. Allt från modeller av krigsskådeplatser till barndomsminnen och modelljärnvägar. Museets andra intendent, Pontus Carlweitz, är själv modellbyggare och kommer att berätta mer om byggandet under invigningstalet.  

Publicerad av: Marks kommun