Så tränar du katten att ta ut matavfallet

Senast uppdaterad den 18 februari 2019

Mycket uppmuntran och ett överjordiskt tålamod - det är några av framgångsfaktorerna för att få katten att ta ut matavfallet. Men om man inte har någon katt att dressera? Lugn, kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" ger fler tips på hur man kan krångla till det.

- I Mark har vi hållit på med matavfallsinsamling i drygt tjugo år och är relativt duktiga på det. Men fortfarande så består upp mot en femtedel av avfallet i den gröna tunnan av matrester. Med den här kampanjen hoppas vi på att fånga upp även det matavfallet, så att det kan få komma till nytta som biogas och biogödsel, säger Rakel Martinsson, ingenjör för avfall och VA på Marks kommun.

Biogas från en påse matavfall motsvarar 2,5 dl bensin. Jämfört med fossila bränslen ger biogas renare luft i stan med färre skadliga partiklar och inga extra utsläpp av koldioxid.

Matavfall ger biogödsel

En påse matavfall ger också tillräckligt med biogödsel för att odla 11 portioner havregröt. Biogödslet gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel. Bland annat innehåller det fosfor som liksom olja är en ändlig resurs. Men som, till skillnad från olja, inte kan ersättas av annat.

Fakta om kampanjen
27 aktörer står bakom kampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är”: kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne tillsammans med Avfall Sverige. 

Kampanjen lanseras den 18e februari i digital och fysisk form.
Läs mer på https://www.gordetintesvarare.se/

Där hittar du bland annat fler inspirationsfilmer.

Besök även våra sidor här på Mark.se för mer information. Länk hittar du nedan.

Publicerad av: Marks kommun