Smarta kartan för att byta, låna, skänka eller få grejor

Senast uppdaterad den 30 september 2019

Var kan man byta, låna, skänka eller få grejor av varandra någonstans? Svar finns att hämta på internetbaserade Smarta Kartan, som nu introducerats och lanserats i Sjuhärad (7H) under Kretsloppsveckan.

Smarta kartan är ett initiativ taget av två göteborgare för ett par år sedan och som spritts till Malmö och nu alltså även till Sjuhärad - där bland annat ekokommunerna Borås, Bollebygd och Mark ingår.

Med pengar från kommunalförbundet i Sjuhärad och stöttning från ekokommunen Borås Stad i form av miljöförvaltningens Mia Magnusson som projektledare har den lokala kartan tagits fram.
– Och det har även gjorts ett fantastiskt ideellt arbete av hundratals personer, sa en glad projektledare vid lanseringen på Orangeriet i Borås under Kretsloppsveckan.

Projektet handlar om hur alla som vill delta i den framväxande delningsekonomin ska kunna hitta varandra och utnyttja alla tjänster och produkter som erbjuds.

På sajten www.smartakartan7h.se finns upplysningar om föreningar, enskilda, nätverk och även företag och kommuner som till exempel lånar ut cyklar, skänker eller tar emot kläder, byter eller skänker fritids- och sportutrustning, och mycket annat. Vinstdrivande verksamhet godkänns inte, däremot kan ersättningar upp till självkostnad accepteras.
Vem som helst kan skicka in nya förslag via mejl om man vill vara med på kartan med sitt koncept. Något som projektledningen förstås ska kontrollera och godkänna först.
– Detta är ju något som funnits även tidigare. Men med hjälp av internet går allt så mycket enklare, säger Sanna Fagerström, som jobbar volontärsmässigt med Smarta kartans lansering i Sjuhärad.

Publicerad av: Marks kommun