Sportlovet - En gammal tradition vaknar till liv i Mark vecka 7

Senast uppdaterad den 7 februari 2022

Nästa vecka är det dags för sportlov - en gammal svensk tradition som sträcker sig tillbaka till andra världskriget.
Här berättar vi vad som händer i Marks kommun för alla skollediga barn och ungdomar under veckan, men också lite spännande fakta om sportlovet som du kanske inte visste sedan innan?

På 1940-talet var vintrarna ofta kalla och skolorna värmdes upp genom att man eldade kol eller koks (en variant av kol). På grund av kriget var det svårt att importera bränsle, och dyrt. Så man gav helt enkelt skoleleverna ledigt för att slippa värma upp skolorna. 

En annan fördel med ett skollov under den kalla februarimånaden var också att spridningen av förkylningar och andra sjukdomar bland eleverna minskade. 

Som bekant kallas ju också februari för vabruari, eftersom många barn är hemma sjuka just i den månaden, och de vuxna vabbar. De senaste åren med covid-19, sätter kanske också sportlovet i ett annat fokus och äntligen kan man samlas under mer normala förhållanden.  

Det händer massor i Marks kommun under sportlovet 2022!

Kulturskolan bjuder till en lång rad spännande gratis aktiviteter för våra unga.

Spela teater, var med på ett härligt yogapass, dansa loss eller skriv en egen låt. Skapande verkstäder, rockband, cirkus och gitarr - allt ryms på ett lov.

https://www.mark.se/invanare/kultur-och-fritid/kulturskolan-ny/lovaktiviteter/

Ung i Mark bjuder hela veckan in till aktiviteter med allt från disco-padel, frisbeegolf och skidåkning till kvällsbad och sportturneringar. 

https://www.mark.se/ung-i-mark/sportlov-med-ung-i-mark/

På biblioteken träffar barn mellan 6 och 12 år läshundarna Milla, Mållgan & Mini. Och man kan gå på spännande tipspromenader på alla bibliotek.

https://www.mark.se/invanare/kultur-och-fritid/bibliotek/barnochunga/

På Rydals museum kan de yngsta, från 3 års ålder, skapa i en kreativ verkstad i museets ateljé. 

https://www.mark.se/invanare/kultur-och-fritid/rydals-museum/program-och-aktiviteter/

Publicerad av: Marks kommun