Svanenmärkta Strömskolan en succé

Senast uppdaterad den 22 november 2019

- Det är ännu bättre än vad vi förväntade oss, barnen är väldigt glada för sin fina skola.
Det säger Anneli Andersson, tf rektor på Strömskolan, två månader efter att skolans Svanenmärkta tillbyggnad har invigts.

I höstas blev Strömskolan i Kinna den första skolan i hela Sverige som kan stoltsera med en Svanenmärkning. Det är en tre våningar hög tillbyggnad till den befintliga skolan det handlar om. Nybygget innefattar musiksal, hemkunskapssal, bibliotek och klassrum för förskoleklasser och för årskurs två - allt enligt tuffa miljö- och hälsokrav.

”En behaglig och trivsam miljö”

En Svanenmärkt byggnad är nämligen granskad utifrån ett helhetsperspektiv: låg energianvändning, kontrollerad byggprocess, god ventilation och dagsljusinsläpp samt tuffa krav på byggmaterial. Miljömärkta byggmaterial tillhör de minst miljöbelastande på marknaden och klarar strikta krav på miljö- och hälsoskadliga ämnen.

- Både föräldrar, barn och anställda märker att de kommer in i en behaglig miljö och trivsam atmosfär. Det känns väldigt positivt att Marks kommun jobbar för hållbar utveckling eftersom det hänger ihop med våra pedagogers arbete för hållbar utveckling och lärande för eleverna, säger Annelie Andersson.

Bra möjligheter för barnen

En rundvandring i den nya skolbyggnaden ger henne rätt. Klassrummen, precis som korridorer och kapprum, går i vitt med fina förvaringsmöjligheter längs väggarna och härliga fönster med både utsikt och flödande ljusinsläpp.

Det är luftigt, inbjudande och med en ovanligt mjuk akustik.

- Det är en väldigt bra ljudmiljö, även om vi är trettio barn här inne i en sal känns det inte för bullrigt. Detsamma gäller ytorna vi har här, barnen behöver inte springa på varandra.

Läraren Mikaela Johansson i förskoleklass är inne på samma linje.

- Vi stortrivs här, det är verkligen toppen. Det är en väldigt lyxig känsla att få ha en så här fin skola. Det ger så bra möjligheter för barnen att lära sig.

 

Publicerad av: Marks kommun