Träffas, läsa och trivas tillsammans

Bild på Anna-Kristina Rimner, bibliotekarie, inne på Kinna Bibliotek. Foto: Magnus Larsson.

Foto: Anna-Kristina Rimner, bibliotekarie, som nu startar delad läsning på Kinna Bibliotek. Foto: Magnus Larsson.

Senast uppdaterad den 11 november 2022

Lockar det att läsa tillsammans med andra, väcka fantasin och ha en trevlig och kreativ stund tillsammans? Nu finns möjligheten då Kinna bibliotek startar delad läsning den 17 november.
- En härlig vitaminkick, säger bibliotekarien Anna-Kristina Rimner.

Tanken bakom delad läsning eller gemensam läsning är enkel. Alla får varsitt exemplar av en text. En läsledare från biblioteket läser texten högt för deltagarna.

Alla följer med i texten. Då och då och tar läsledaren små pauser. Under pausen får deltagarna fundera kring vad som händer i texten och samtala om det.

Den som vill får säga något och den som hellre vill lyssna kan bara sitta med utan att behöva prata inför gruppen.

Det krävs inga förberedelser, förkunskaper eller läsvana.

Är mycket populärt

Anna-Kristina Rimner håller i den delade läsningen. Hon har gått en utbildning i ämnet och själva provat på. Och tyckte om det.

- Det var som en brustablett i vatten för hjärnan. Man blev kreativ och det kom så mycket tankar, funderingar och fantasier kring det vi läste så jag ville inte sluta. Därför tänkte jag att det måste finnas fler som skulle tycka om detta.

Idén kommer från England, där det heter Shared reading, där det blivit populärt.

- Vi läser en kortare novell i gruppen. Vi stannar upp och pratar om texten, vart den är på väg och vad författaren vill säga med den, till exempel. Vill du inte säga något så behöver du inte. Alla är med i samtalet på sin egen nivå.

Delad läsning är för alla

Delad läsning vänder sig till alla oavsett bakgrund.

- Det är naturligtvis en fördel att ha litet läskunnighet, men om du är ung, gammal, dyslektiker eller ny i det svenska språket spelar ingen roll. Alla kan ha glädje av det. Och man kommer när man vill och har tid.

Varför gör ni detta?

- Vi tror att läsning är jätteviktigt. Men ibland är vi översköljda av en massa måsten och kanske inte tar oss tid att läsa. Då kan detta vara en hjälpa att komma tillbaka till läsningen. Det är litet som att man delar en måltid tillsammans.

Vad är din förhoppning?

- Att det ger ett mervärde och att många tar chansen att prova på. Jag tror också det ger en ökad förståelse både för en själv och andra. När du läser tillsammans ger det en fördjupning som väcker en massa kreativa tankar och släpper loss din fantasi.

Tid och plats

Delad läsning startar 17 november klockan 11-12.30 på Kinna Bibliotek.

Det är gratis.

Delad läsning sker en gång varje torsdag, tills vidare, klockan 11-12.30.

Max 12 deltagare per gång. Du som är intresserad behöver därför anmäla dig till Kinna bibliotek. Tel till Kinna bibliotek 0320-21 70 90 eller e-post till bibliotek@mark.se

Publicerad av: Marks kommun