Varning för bedrägerier och falska samtal

Foto: Mostphotos

Senast uppdaterad den 4 mars 2019

På senare tid har många människor förlorat pengar genom att lurats att lämna ifrån sig koder eller logga in i sin bank. Här ger polisen tips på du kan undvika att drabbas av bedrägerier och falska telefonsamtal.

Under senhösten 2017 började det uppmärksammas att flera polisanmälningar gjorts där personer angav att de blivit uppringda per telefon av personer som utgett sig för att vara från olika företag och banker, men även myndigheter.
De uppringda personerna hade exempelvis lurats att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter eller uppmanats att använda sitt Bank-id och sedan fått sina konton tömda. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk som kan kopplas både till grova narkotika- och vapenbrott.

Vishing

Fenomenet har fått benämningen vishing (voice phising – en person som ringer upp, för att exempelvis förmå mottagaren att lämna ut Bank-id eller inloggningsuppgifter).

Polisens råd:

Det finns mycket som kan göras för att försvåra för förövarna:

  • Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.
  • Prata med de äldre i dina nära relationer och varna för att lämna ut bankkoder eller för att logga in på bankkontot på uppmaning av någon i ett oväntat samtal från exempelvis en bank, myndighet eller företag.
  • Om en bank skulle misstänka att du utsätts för ett bedrägeri, skulle de inte i samtal med dig be dig identifiera dig för att stoppa detta. Om du blivit kontaktad och är osäker på om det är din bank som ringer. Lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer du vet går till din bank.

Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank omgående och gör därefter en polisanmälan.

Stora belopp

Nationellt ser polisen äntligen att brottsvinsterna minskar men det är för tidigt att dra några slutsatser. I dagsläget är vi nationellt uppe i mer än 5000 anmälningar och mer än 225 000 000 kr i brottsvinst. 70 % av de drabbade är över 70 år.
Över en miljon i veckan har bedragarna kommit åt i polisregion väst (Västra Götaland + Halland) under årets första sju veckor.

Polisens arbete

Polisen initierar utredningsåtgärder så snart anmälan kommit in. Brottsligheten är omfattande och geografiskt spridda över landet. De här brotten är svåra att utreda bort på grund av att den tekniska utvecklingen alltid kommer att utnyttjas av bedragare som hittar nya sätt att lura av människor pengar.
I många fall blir tekniken och olika digitala tjänster brottsverktyg. Genom att de digitala tjänsterna inte är användarsäkra kan brotten ändå begås.

 

Bättre förståelse krävs

Allmänheten saknar enligt polisen många gånger tillräcklig förståelse för hur de ska skydda sin information tillräckligt väl när det kommer till digitala tjänster. Här behöver kunskapen öka i samhället och ett omfattande brottsförebyggande arbete kommer pågå en lång tid framöver.

Publicerad av: Marks kommun