Vi behöver fler vardagshjältar!

Senast uppdaterad den 31 januari 2020

När den 18-årige Victor Fredriksson steg in på Klockaregården i Sätila den 30 juni 2005 gjorde han det för ett två veckor långt vikariat. Fjorton år senare är han fortfarande kvar och stortrivs.

 

Hej Victor, vad är det som driver dig?

– Varje dag är unik eftersom det styrs av så många olika faktorer. Man har det sociala, omvårdnadsdelarna, hälso- och sjukvårdsdelarna, de administrativa bitarna och inte minst det kreativa och fritänkande. Sedan får man också lägga till ansvarsområden som vid brand, larm, dokumentation, aktiviteter, hygien och mycket mer.

 

Hur ser du på ditt uppdrag idag?

 – Jag ser mitt uppdrag som vardagsrehabiliterande där varje människas behov är unikt. Mitt uppdrag är inte att sköta allt åt omsorgstagaren, mitt uppdrag är att komplettera fysiskt och stötta psykiskt, så att de kan utföra så mycket som möjligt själva. 

– Om man inte får använda sina förmågor och egna resurser så kommer man tappa dem allt mer och då gör man de boende en björntjänst. Jag försöker arbeta stöttande, motiverande och bekräftande, men samtidigt är jag inte rädd för att ställa krav.

 

Men är inte det en ganska svår balansgång?

– Jo, jag vill ju inte göra någon arg eller ledsen. Men samtidigt vill jag inte heller få någon att tro att de inte klarar av att göra saker själva. Det är en ständig balansgång som givetvis blir enklare när man har kontinuitet och lär känna varandra.

 

När fungerar ert jobbteam som bäst?

– När vi fungerar som bäst i vårt team snackar vi ihop oss. Ibland när det saknas vikarier kan det vara lite pressat läge. Men de boende är oftast väldigt förstående. Målsättningen där och då är att alla är mätta, hela och rena, då har vi lyckats klara av det mest grundläggande, så får vi lägga annat åt sidan till dess att allt är tillbaka till det normala.

 

På tal om att lyssna och stötta. Ditt arbete måste väl handla mycket om att ge de boende social stimulans?

– Det är någonting vi egentligen arbetar med hela tiden. Små korta meningar som får stor vikt, typ: Har du sovit gott? Smakade maten bra? Har du haft en bra dag? Och givetvis längre pratstunder ibland om allt mellan himmel och jord. Bygga och vårda vardagsrelationer helt enkelt.

 

Och det som en gång började med ett vikariat har nu lett vidare till att du nu valt att studera vidare till undersköterska?

– Att plugga vidare är jättekul! Även om jag redan idag som vårdbiträde utför hälso- och sjukvårdsuppgifter, tar prover, ger mediciner och gör såromläggningar, så ger studierna helt andra perspektiv och nyanser gällande hur allt fungerar och hänger ihop.

 

 

Eldsjälar som Victor och hans kollegor behöver också ta semester ibland, emellanåt blir de också sjuka och därför är det viktigt att det finns vikarier som kan hoppa in.

Vill du ha ett meningsfullt arbete där du får hjälpa och stödja andra, vara social och skaffa dig arbetslivserfarenhet? Sök då gärna något av de aktuella lediga vikariat vi kan erbjuda just nu.

 

 https://www.mark.se/invanare/lediga-jobb/vikarie-vid-bemanningsenheten/

 

 

 

 

Publicerad av: Marks kommun