Vi laddar för lysande fönster i Rydal 2022

Foto av Rydals museums exteriör. Foto: Per Christiansen.

Foto: Per Christiansen

Senast uppdaterad den 25 april 2022

Rydals museum satsar för fjärde året i rad på den lyckade utomhusutställningen och adventskalendern Lysande fönster i Rydal, då fönstren i Rydals fabriksfastighet tänds upp i som luckor i en adventskalender.

Privatpersoner, föreningar, näringsliv, offentliga verksamheter, byalag och organisationer bjuds in att formge och dekorera ett fönster. Alla deltagare har fria händer att formge sitt fönster inom ramen för vad som är anständigt och respektfullt. 

Redan före sommaren är den som vill medverka i Lysande fönster i Rydal välkommen att skicka in sin intresseanmälan. Alla kan vara med, ingen jurybedömning sker. Det ger bra marknadsföring att medverka, men det bästa av allt är glädjen under den kreativa processen och samhörigheten. 

Information om anmälan

Utlysning om medverkan pågår till och med 22 maj och man anmäler sig via länk på museets webbplats. Före midsommar kommer den som anmält sig att få en bekräftelse och ett informationsbrev om eventet 2022. 

Varje dag mellan 27 november och 24 december tänds ett eller flera fönster i den gigantiska adventskalendern, den gamla fabriksfastigheten i Rydal. Efter att ett fönster tänts upp kommer det sedan vara tänt dagligen mellan kl. 5.00-9.00 och 15.00–24.00, fram till och med 8 januari. Under adventssöndagarna erbjuds olika workshops i museets ateljé och även andra aktiviteter.  

Om Rydals adventskalender

Inspirationen till Rydals museums adventskalender är hämtad från Saltaire i England, vilka sedan 2006 har arrangerat en Living Advent Calendar. Samarbetet med Saltaire sker på flera sätt, bland annat genom att Rydals museum har en fönsterinstallation i Saltaire och Saltaire har en i Rydal. Samarbetet sker också digitalt och på sociala medier. 

Om Rydals museum

På Rydals museum hittar både liten och stor något som fascinerar. Det är ett museum som kan upplevas med alla sinnen. Spinnerifabriken är idag museum med en välbevarad maskinpark och det berättas om bygdens historia samt visas tillfälliga utställningar med olika inriktningar.
Vi erbjuder en mängd aktiviteter, workshops och program och medverkar i flera nätverk och projekt. Utmärkande för vårt engagemang är att vi genomgående kommunicerar och förhåller oss till hållbarhetsfrågor; sociala, ekonomiska och miljömässiga.
Rydal ligger en timmes bil- eller bussresa från Göteborg och Varberg samt en halvtimme från Borås. Museet har fri entré.

Nedan på denna sida finns en länk direkt till muséet!

Publicerad av: Marks kommun