Fairtrade i Mark

Senast uppdaterad den 10 maj 2023

Den 5 juni 2010 blev Mark diplomerade som Fairtrade City. Det är en diplomering från Fairtrade Sverige.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning och garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Genom Fairtrade får odlare och anställda i världens utvecklingsländer tillgång till en internationell marknad och en möjlighet till ökad försäljning.

Fairtrade i Mark

Vi vill genom Fair Trade dra vårt strå till stacken för att skapa en rättvisare handel. Genom att marknadsföra och informera om Fairtrade kan vi öka antalet platser där Fairtrade säljs samtidigt som den totala mängden Fairtradeprodukter ökar.

Naturskyddsföreningen i Mark tog initiativet till arbetet med Fairtrade i Mark. De som idag är ledamöter i styrgruppen är representanter från Marks kommun, Politiker, Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen, Handel i Mark, Kommunal och Helsjöns Folkhögskola. Styrgruppen ansvarar för de olika aktiviteter som genomförs. 

Under våren 2021 kommer vi lansera ett Instagram konto där vårt uppdrag kommer att synliggöras. 

Kontaktperson är Arman Havonesian: 0320-21 70 00

Rättvisemärkta produkter

Som Fairtrade City kommun är det viktigt att kunna erbjuda rättvisemärkta produkter till våra innevånare. Det ska kunna göras i butiker, på serveringar, caféer, restauranger med också på arbetsplatser. Inom ramen för Fairtrade inventeras därför årligen arbetsplatser, butiker och serveringar för att se var det finns rättvisemärkta produkter och vilket utbud man har.

Publicerad av: Marks kommun