Apolda

Senast uppdaterad den 19 november 2015

Apolda som ligger i Tyskland har anor från 1100-talet, då ett slott uppfördes i trakten, kring vilket en stad snabbt växte upp. Staden växte i storlek och erhöll både stads- och handelsrättigheter.

På 1700-talet etablerade staden sig som en framträdande handelsstad. Framförallt gjorde man sig känd för sina klockor och lite senare för sin textilindustri, särskilt inom stickning och virkning. Det är från denna tid som smeknamnet ”Glockenstadt”, klockstaden, härstammar. Apolda är också känt för att var hundrasen Dobermanns födelsestad.

I början av seklet industrialiserades staden och en bilfirma startades. Under åren 1904 – 1928 tillverkades i Apolda två bilmodeller, ”Picollo” och ”Apollo” av firman Ruppe och Söner. I mellankrigstidens depression i Tyskland gick firman i konkurs. Efter kriget hamnade Apolda i den av Sovjetunionen kontrollerade tyska zonen, som så småningom blev Östtyskland. Under 60- och 70-talen anlades ett stort antal statliga textilfabriker i området och Apolda utgjorde Tysklands textilcentrum med nästan 30 000 textilarbetare.

Efter murens fall och övergången från planekonomi till marknadsekonomi gick det mesta av textilindustrin omkull. Idag har man kanske 600 personer som jobbar inom textilindustrin, huvudsakligen inom stickning och virkning. Man har dock blivit kända, i bland annat modevärlden, för sina produkter och på orten finns det både yrkes- och högskoleutbildningar inom tillverkning och design av stick- och virkningsprodukter. Man har varje år en stor modegala, som besöks av alla Europas ledande designers. Vid galan får studenterna presentera sin design och vinnaren får ett pris om 25 000 Euro.

Befolkning: 23 000 personer

Publicerad av: Marks kommun