Ontinyent

Senast uppdaterad den 21 januari 2016

Kommunens senaste vänort, Ontinyent i Spanien, ligger cirka 80 kilometer sydväst om Valencia och knappt 80 kilometer norr om Alicante.

Staden ligger vackert belägen i ena änden av en dalgång, omringad av berg. Floden Clariano rinner rakt igenom staden på sin väg mot Medelhavet. Dalgången utgör en passage mellan det spanska höglandet i inlandet och låglandet nära kusten. Detta gjorde Ontinyent till en strategiskt viktig punkt i kriget mellan de muslimska morerna som härskade i Spanien fram till 1400-talet, och olika kristna härskare som ville fördriva morerna.

Ontinyent är en från början morisk stad, som under århundradena erövrats och återerövrats av båda sidor. Gamla stan i Ontinyent daterar sig från 1200-talet och är ett virrvarr av små gränder. Arkitekturen vittnar om stadens förflutna, det är en salig blandning av gotiskt och moriskt; av öst och väst.

Sedan medeltiden har Ontinyent varit en viktig textilstad och anses idag vara textilcentrum i Valencia-området. Förutom produktion har man även ett stort nystartat textilmuseum med regional fokus, vars tillkomst gav upphov till vänortsavtalet med Marks kommun.
Staden är dock regionalt kanske mest känd för sin otroligt festliga, historiska parad. Denna parad, som mest liknar en festsprakande karneval, genomförs varje augusti månad, med omkring 6 000 deltagare, som alla klär ut sig, antingen som morer eller som kristna riddare. Sedan går, eller snarare dansar, man sig igenom staden, innan man avslutningsvis har ett låtsasslag på stadens gator, för att påminna om de stridigheter som varit kring staden under seklernas gång.

Befolkning: 35 000 personer

Publicerad av: Marks kommun