Inför EU-valet 2024

Foto: Valmyndigheten

Senast uppdaterad den 23 februari 2024

Den 9 juni kan du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige rösta i EU-valet, antingen i Sverige eller i det land där du är medborgare.

I Marks kommun ansvarar valnämnden för själva valproceduren. Vi har även en demokratiberedning som arbetar med att informera om demokrati och folkrepresentation.

Att rösta

Du kan förtidsrösta, rösta på valdagen eller rösta i utlandet. Möjlighet att rösta med bud finns också för dig som behöver.

Här kan du läsa om rösträtt, vem som får rösta och hur du kan rösta när det är val.

Film om hur det går till att rösta

I filmen får du veta hur du förtidsröstar eller röstar i vallokalen på valdagen. Filmen har svenskt tal. Du kan välja svensk textning när filmen spelas upp. Filmen är cirka en och en halv minut.

Många arbetar med valet

Det är många som arbetar med att planera och genomföra ett val. På central nivå finns Valmyndigheten som ansvarar för planering och samordning av valarbetet. På regional nivå finns länsstyrelserna och på lokal nivå finns det en valnämnd i varje kommun.

Valnämnderna ser bland annat till att det finns lokaler att rösta i, anställer röstmottagare och ansvarar för den första, preliminära räkningen av rösterna i vallokalerna på valnatten. Hur allt ska utföras bestäms i huvudsak i vallagen och valförordningen.

Läs mer om valnämnden i Marks kommun.

Vill du jobba som röstmottagere?

Publicerad av: Marks kommun