Rydals museum

Senast uppdaterad den 28 februari 2018

Rydals museum erbjuder besökaren en mångfald av upplevelser. För den teknikintresserade finns en unik maskinpark med tjugotalet spinnmaskiner från 1940-talet, kardmaskin från 1890-talets Manchester och tvinnmaskin från 1970-tal.

Museet är inrymt i en spinneribyggnad från 1853. Samhället som växt upp kring fabriken är ett genuint brukssamhälle med sin karaktär välbevarad och därför klassat som riksintresse. En skyltad promenadslinga guidar besökaren runt i samhället. Rydal ligger bara en timmes bilresa från Göteborg och Varberg och en halvtimme från Borås. Om du tar bussen, så finns hållplatsen mindre än hundra meter från museet. Detaljerad vägbeskrivning hittar du under Besöksinformation.

Öppettider:

Torsdag  12.00–19.00
Fredag    12.00–16.00
Lördag    12.00–16.00
Söndag   12.00–16.00

Stängt: 30 mars och 22 juni

Sommaröppettider gäller 3 juli–19 augusti

Tisdag, onsdag, fredag 12.00–17.00 Torsdag 12.00–19.00
Lördag och söndag 12.00–16.00

Spunnet, vävt och vunnet

Museets permanenta utställning Spunnet, vävt och vunnet i möjligheternas Mark berättar om bygdens historia på ett modernt och lekfullt sätt. Maskinparken, som ingår i denna utställning, levandegörs med ljud och bild. I museets visningsprogram kan delar av maskinparken även köras igång och produktionskedjan av effektgarn demonstreras.

Varierade utställningar

I de två hallarna Rensen och Lilla hallen visas museets tillfälliga utställningar med inriktning konst, design och textil. Även temautställningar med anknytning till aktuell samhällsdebatt visas. Som privatperson, förening eller skola erbjuds invånarna i Marks kommun att ställa ut i utställningsrummet c/o Rydals museum. Dessa utställningar är egenproducerade och marknadsförs av utställaren själv.

Program och aktiviteter

Museets programverksamhet innefattar program och aktiviteter för allmänhet och pedagogiskt program för skolor. Museet samarbetar med olika aktörer och erbjuder tillsammans med dem en stor variation av aktiviteter.

Cykelpaket

Ett exempel är erbjudandet om cykelpaketet Förläggargårdsturen som museet, Lydde Gård och Kvarnen i Hyssna arbetat fram tillsammans med Cykla&Vandra i 7härad.

logga för Swedich welcome
Swedish Welcome erbjuder en utvecklingsmetod för turismaktörer. Metoden tar hänsyn till kvalitet och värdskap, samt ekologisk, ekonomisk och social utveckling. Användandet av logga på Rydals museums hemsida bekräftar att museets verksamhet är seriös i sitt arbete och aktivt jobbar för en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling.

http://www.swedishwelcome.se

Rydals museum på Facebook

 

 

Läs om Rydals Museum på Tripadvisor (klicka här för att öppna hela sidan)

 

 

 

Publicerad av: Marks kommun