Marks nya mötesplats för unga

Kommunalrådet Tomas Johansson talar vid invigningen av nya mötesplatsen i Tygrikeshallen. Bild: Magnus Larsson

Foto: Kommunalrådet Tomas Johansson talar vid invigningen av nya mötesplatsen i Tygrikeshallen. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 27 maj 2019

Marks nya mötesplats för dig som går i årskurs 7 och uppåt finns i Tygrikeshallen. Här får du en massa möjligheter att både skapa och vara kreativ, och umgås med kompisar.

Här finns vi:

Tygrikeshallen (Bakom badhuset Kaskad, Nynäsgatan 46)

Fullt utrustat LAN-rum

Mötesplatsen är i två våningar. På den undre finns ett stort LAN-rum med 30 platser. 10 av dem är fullt utrustade med allt som behövs – rejäla speldatorer med skärm, tangentbord och mus.
Till de övriga 20 platserna tar man med sig sin egna dator och kopplar in till de skärmar, tangentbord och möss som finns på plats.

Digital verkstad

På övervåningen finns ett ”makerspace”, ett slags digital verkstad med 3D-skrivare och 3D-scanner, interaktiv skärm för att göra ritningar, samt lödstation och tekniklego.
Intill finns ett ”green room” där ungdomarna kan skapa fantasifulla filmer och bilder med teknikens hjälp. Litet längre bort i lokalerna finns en biosalong där filmerna kan visas på stor duk. Här finns även möjlighet att exempelvis spela TV-spel, ordna miniföreläsningar eller stand-up.

Kafé och aktivitetsområde

Kaféet innehåller både del med köksbord och vardagsrum med öppen spis samt bås för de som bara vill softa. Här kan man förutom att fika även spela brädspel, kort och pyssla.
Granne är Aktivitetsområdet där du skapar ”analogt” - målar, pärlar, gör smycken eller syr. I Naturrummet intill är ett lugnare område som passar bra för att exempelvis göra läxor.

Projektkontor

Dessutom finns ett mötesrum/projektkontor med en interaktiv skärm. Här kan man jobba med olika projekt i lugn och ro.
Allt som allt handlar det om en fräsch och uppdaterad variant av den gamla, traditionella fritidsgårdsmodellen.

Positiv energi

- Det handlar inte längre om att man ska bara konsumera sin fritid utan också vara med och producera den, säger Tommy Söderhagen.
Ungdomshandledare finns givetvis på plats för att hjälpa och stötta.
- Min förhoppning är att ungdomarna ska få utlopp för all sin kreativitet, och skapa något utifrån egna drömmar, säger Gunvor Alexandersson, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Fler möjligheter

Det finns betydligt fler möjligheter att aktivera sig eftersom mötesplatsen delar Tygrikeshallen med föreningar inom skytte, klättring, taekwondo och tennis.
- Det blir ett bra flöde av människor, en bred verksamhet av idrott, kultur och hälsa, och en plats där det byggs broar mellan generationer, tack vare föreningarna.

Publicerad av: Marks kommun