Bor du hos någon annan än dina biologiska föräldrar?

Senast uppdaterad den 30 november 2017

Att barn och unga inte kan bo kvar hemma kan bero på många olika saker. Oavsett anledning har du som är placerad rätt att få veta vad som gäller för just dig.

En del barn kan inte bo kvar hemma för att det är farlig, kanske slåss föräldrarna eller är elaka. Ibland mår föräldrar så dåligt att de inte kan ta hand om sina barn. Det kan också vara så att unga skadar sig själva och därför inte kan bo kvar hemma. 

Om du är eller blir placerad kan du alltid ställa frågor om saker du undrar över till din socialsekreterare. Du har alltid rätt att få reda på information om vad som gäller för just dig. 

Umgänge med föräldrar, syskon och släktingar

Hur mycket barn och unga kan träffa sina föräldrar, familj och vänner är olika. Ibland kan det vara så att du vill träffa dina föräldrar mer än vad som går om dina föräldrar inte mår tillräckligt bra. Det kan också vara så att du inte vill eller orkar träffa dina föräldrar. 

Din rätt att hålla kontakt med familj och vänner

  • Du har rätt att hålla kontakt med din familj. Om det är bra för dig kan du också få hålla kontakt med andra du tycker om som är viktiga för dig.
  • Din familj kan få komma och hälsa på dig, om det inte är dåligt för dig, När du får besök har ni rätt att vara ostörda.
  • Förutom att de kan komma och hälsa på dig har du rätt att hålla kontakt med familj och vänner på andra sätt. Du kan till exempel ringa, mejla eller skriva brev.
  • Du får skriva och ta emot brev och du ska få vara ostörd både när du skriver och läser dina brev. Men, om jour- eller familjehemsföräldrarna eller personalen på ditt SiS eller HVB misstänker att ett brev kan innehålla droger eller något annat som är skadligt för dig får de vara med när du öppnar det. Annars får de inte läsa dina brev eller mejl.
  • Om du är LVU:ad och vi på socialtjänsten har kommit fram till att det inte är bra för dig att träffa din familj kan de bestämma att du inte får träffa dem på det sätt du själv vill. Ibland kan de till och med bestämma att din familj inte får veta var du bor.
  • Om dina föräldrar har godkänt att du har blivit placerad kan vi på socialtjänsten inte bestämma hur mycket de får träffa dig. Däremot kan vi försöka hjälpa dig om du inte vill träffa dina föräldrar lika mycket som dina föräldrar vill.

Om du inte vill träffa dina föräldrar

Vi vill hjälpa dig att ha en bra relation med dina föräldrar, det säger lagen att vi ska göra. Om du är över 15 år bestämmer du själv om du vill träffa dina föräldrar eller inte.

Ibland kan det kännas som att du tvingas träffa dina föräldrar för att dina föräldrar gärna vill träffas eller att socialtjänsten försöker få till ett fungerande umgänge.  

Vad händer när jag blir 18 år?

När du blir 18 är du myndig. du bestämmer då själv om du vill ha kontakt med soc. Dina föräldrar är inte längre vårdnadshavare och du bestämmer då själv om vi ska ha kontakt med dem eller inte. 

Är du placerad innan din 18 års dag kan placeringen fortlöpa till med dagen du fyller 21 år.

Du kan få hjälp och stöd av soc även när du har fyllt 18 år, men det är du som ansvarar för att be om hjälp om du behöver det. Du kan få hjälp med att lära dig hur du betalar räkningar och får pengarna att räcka eller hitta något meningsfullt att göra på dagarna - kanske plugga eller jobba.

Publicerad av: Marks kommun