Sidans innehåll

Vad gör kommunkoreograferna?

Här är ett sammanställning på vad som har gjorts och vad som händer i vår och sommar.

Parallellt med offentliga framträdanden pågår möten med människor och dans i olika åldrar runt om i Mark. På äldreboenden har dansen knutits an till dansminnen från förr. Flera arbetsplatser har gestaltat sina yrken via dansrörelser i korta videos som läggs på sociala medier. Till exempel visar biblioteket, hemtjänsten, Marks Bostad sina arbetsspecifika uppgifter på ett helt nytt sätt.

Detta händer i vår till och med 31 augusti

Fredagsdans

Koreograferna besöker olika arbetsplatser, dansar, filmar och publicerar ett dansporträtt av en, kanske lite anonym, arbetsplats och anställda. Exempel på verksamheter som finns dokumenterade på FB Kultur i Mark; bibliotek Mark, Marks Bostad, hemtjänsten i Hyssna.

Dansminnen äldreboenden

Under våren besöks tre olika äldreboenden, Lindäng, Stomsåker och Ekås. Man återupplivar dansminnen och dansar för och med de äldre. En uppföljning planeras till sommaren.

Dans på Hedbo

Under våren besöker koreograferna Hedbo bostadsområde i Skene och dansar med unga som bor i området. Ett nedslag med dans sker också under Dansens dag i april.

Dans på sportlovet

Under vecka 7 kunde unga anmäla sig till dansklasser. En klass har fortsatt att träffas under namnet Danskristallerna och de kommer att medverka under Dansens dag.

Dansens dag 29 april

Den internationellt firade dagen fylls i Mark med dans i Kinna och Skene på torg, bostadsområden och med en biofilm som avslutning. Här medverkar flera grupper som koreograferna träffat som olika förskolor, Danskristallerna, kulturskolans Dansmix,men också fria grupper som Danskompaniet är med.
Öppet dansgolv för alla besökare finns förstås inplanerat, liksom dansstationer och roliga sätt att närma sig dansen. Dagen startar klockan 12.00 i Kinna och avslutas med familjefilmen Dancing Queen på Bio Folkan Skene klockan 20.30. Allt har fri entré förstås.

Väverskans dag 11 maj

Vår kommunala dag i och runt statyn väverskan utanför Kinna bibliotek invigs klockan 10.00 vid statyn med Dansväv där också Danskompaniet medverkar. Under dagen inleder koreograferna programpunkter i Kinna konserthus och teater med korta dansinslag för att sedan fortsätta till Rydals museum där Internationellt vävcenter och andra aktiviteter finns.

Hållbara Mark 17 maj

Koreograferna dyker upp och aktiverar alla chefer och politiker under en heldag i Rydals konferenscenter.

Mingla i Mark 14 juni

Under avslutningsdagen för skoleleverna finns stora möjligheter att koreograferna dyker upp.

Unga kommunutvecklare vecka 25–27

Under tre sommarveckor har koreograferna två unga kommunutvecklare till sin hjälp med dokumentation av de aktiviteter som sker under perioden.

Sommarfest på Hjortnäs 28 juni

De äldreboenden som besökts vid flera tillfällen under våren får en festlig final i en sommarfest på ett för de flesta känt dansställe, nämligen Hjortnäs i Torestorp. Här prioriteras de som annars har svårt att komma ut på evenemang med stöd till transportkostnader. Det blir fokus på dansband och minnen från forna danstillfällen.

Avslutande arrangemang

Under senare delen av augusti planeras ett festligt tillfälle som knyter ihop säcken av det som skett under året. Presentation och aktiviteter planeras läggas i Kinna konserthus och teater under augusti månad.

Detta har hänt under hösten 2023

Unga ser dans och dansar

Koreograferna mötte högstadieungdomar på Ängskolan och både pratade och provade dans hos varje klass. Det gjordes i samband med att alla högstadieelever i Marks kommun fått en föreställning från Region Teater Väst, ”Sanningen om dans”.

Dans möter text och böcker

De skapade koreografi till en residensförfattares texter som framfördes vid två tillfällen.
En offentlig presentation på Mor Kerstins torg med författare och förskolan Snickaregården den 17 november samt i ett samband med författarbesök på Kinna bibliotek den 29 november.

Dans på förskolan

Snickargårdens förskolas 3-åringar, som redan har ett dans- och framförallt, balettintresse, mötte koreograferna och var med vid framträdandet på torget (som nämns ovan).

Lysande fönster i Rydal

Ett årligt återkommande adventsarrangemang hos Rydals museum, invigdes 3 december av koreograferna, som också stod för ett ”dansfönster” bland luckorna.

Vill du veta mer?

Kontakta Carola Melo, projektledare för kommunkoreograferna.

Mejladress: carola.melo@mark.se

Telefon: 0320-21 70 60

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen