Sidans innehåll

ba

Bygg- och anläggningsprogrammet

Tänk dig en värld utan hus! Byggbranschen är en viktig del av vårt samhälle och består av många olika jobb och inriktningar. Dessutom händer det mycket inom den tekniska utvecklingen som förändrar hur vi arbetar – och därför behövs också många nya talanger.

Våra inriktningar och profiler

Husbyggnad - byggnadssnickare

Med den här inriktningen lär du dig alla slags snickeriarbeten. Du får testa på hela processen, från ritning till att sista detaljerna sitter på plats. Du får också flera viktiga certifieringar, bland annat för Heta arbeten, Säkra lyft, liftutbildning och motorsågskörkort A. Den här inriktningen kan du gå som lärling eller läsa som enbart skolförlagd. Även om du läser på skolan är en stor del arbetsplatsplatsförlagt lärande (apl) där du får jobba på en riktig byggarbetsplats och träna på dina kunskaper.

Mark och anläggning

Med den här inriktningen lär du dig alla slags snickeriarbeten. Du får testa på hela processen, från ritning till att sista detaljerna sitter på plats. Du får också flera viktiga certifieringar, bland annat för Heta arbeten, Säkra lyft och motorsågskörkort A. Den här inriktningen kan du gå som lärling eller läsa som skolförlagd. Även om du läser på skolan är en stor del arbetsplatsplatsförlagt lärande (apl) där du får jobba på en riktig byggarbetsplats och träna på dina kunskaper.

Övriga inriktningar och profiler

Det finns fler spännande inriktningar inom bygg- och anläggningsprogrammet som vi kan erbjuda som lärlingsutbildning, med förutsättning att det finns en praktikplats som kan ta emot dig. Som lärling börjar du här på skolan och får testa på olika yrken inom byggbranschen. Sedan får du hjälp att välja en inriktning som passar dig.

Möjlighet till gymnasial lärlingsutbildning

Programmet är skolförlagt men du har också möjlighet att gå utbildningen som lärling. Även om du läser på skolan ingår minst 15 veckor arbetsplatsplatsförlagt lärande (apl).

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter bygg- och anläggningsprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om bygg- och anläggningsprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Snickare, betongare, arbetsledare, golvläggare, träarbetare, brobyggare, vägbyggare, plattsättare, armeringsarbetare, markanläggare, inredningsmålare.

Du kan studera vidare till

Byggnadsingenjör, byggledare, fastighetstekniker, med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på bygg- och anläggningsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Jesper Lindholm, programansvarig
Mejladress: jesper.lindholm@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Bygg- och anläggningsprogrammet

Mejladress: byggoanlaggningsprogrammet@mark.se

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen