Artikeln publicerades

Andreas ny biträdande kommundirektör i Mark

Andreas Lökholm, ny biträdande kommundirektör i Mark. Foto: Privat.

Andreas Lökholm, ny biträdande kommundirektör i Mark. Foto: Privat.

PRESSMEDDELANDE:
Andreas Lökholm efterträder Karin Hydén som ny biträdande kommundirektör i Mark.
– Jag ser verkligen fram emot att få komma till er i Mark, säger han.

Andreas Lökholm börjar sin nya tjänst i augusti.

Den röda tråden genom den 51-årige göteborgarens yrkesliv har varit att arbeta med människor och inom offentlig sektor.

Andreas Lökholm började som lärare och fortsatte som rektor i Falkenberg och Halmstad. Därefter blev han sektorchef för Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstad.

För tio år sedan tog han steget till hemstaden Göteborg och jobbet som sektorchef för IFO och funktionshinder. Två år senare gick resan tillbaks till utbildning, först som avdelningschef och senare nuvarande uppdraget som förvaltningsdirektör för Arbetsmarknad- och Vuxenutbildningsförvaltningen i staden.

I fjol blev förvaltningen omskriven i massmedia, efter, vad som beskrevs, en turbulent period.

– Det som skrevs var inget nytt för oss som arbetade där. Det gjordes en organisationsöversyn som jag tog initiativet till. Och vi sa att om vi ska kunna vända en negativ utveckling måste vi tillsammans lägga alla problem på bordet. Det var ett led i ett nödvändigt förändringsarbete för att utvecklas och komma vidare.

Varför sökte du jobbet i Mark?
– Dels för att jag ser vad ni gör, att Mark har en tydligt formulerad riktning. Den resan tycker jag är jättespännande och den vill jag vara med på. Sen vill jag söka mig till ett sammanhang där det är nära till människorna vi arbetar för och där är Mark en överblickbar kommun och organisation.

Hur är du som människa?
– Jag tror att de som känner mig upplever mig som en öppen och prestigelös person, en som är lätt att lära känna och ha med att göra.

Och som chef?
– Jag hoppas att jag uppfattas som tydlig, jag är nyfiken, vill ta in nya idéer och pröva de möjligheter som finns inom offentlig sektor.

Vad vet du om Mark?
– Jag har ju jobbat hyfsat nära i Halland i många år och vet att Mark är en plats på jorden som invånarna är väldigt stolta över. Det finns en tillväxt, det är en inflyttningskommun och där är väldigt naturskönt. Sedan har jag förstått att det finns ett starkt företagande, många starka krafter som vill bra saker, och det är givetvis positivt.

Har du dold färdighet?
– Tja, jag är inne på matlagning, allt som har med mat, råvaror och tillagning att göra. Jag är en passionerad grillare, jag brukar säga att jag gärna lägger på ett kol (skratt), men det är litet svårt att få till i en lägenhet.

Glädjande

Kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson är glad över valet av ny biträdande kommundirektör.

– Det känns ju naturligtvis bra och glädjande att vi har en blivande biträdande kommundirektör, som verkligen vill kliva in i ett samarbete med oss andra i kommunorganisationen, men också med kommunmedlemmarna och civilsamhället. Andreas ser jag som en relationsorienterad ledare, som bygger mycket på samarbeten med andra. Det känns också tryggt att han har en bred erfarenhet inom kommunorganisation och erfarenhet av att jobba med utvecklingsarbete.

– I den roll han har idag har det varit en särskild uppgift för honom att våga tänka nytt och pröva nytt. Det är en ledarstil som vi efterfrågar, liksom att han är relationsorienterad, gillar samarbeten och gillar att lösa saker tillsammans med andra. Det är tillsammanskapet som han representerar.

En del i en sammanskapande organisation

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) är nöjd med rekryteringen.

– Det gläder mig att vi har en ny biträdande kommundirektör på plats, det är viktigt att vi har ett delat ledarskap som kan omhänderta organisationens fulla potential och sträva framåt tillsammans. Vår nya ledarduo ska möjliggöra förflyttningen mot en samskapande kommunorganisationen.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning