Artikeln publicerades

Premiär för vår nya podd "Med rötterna i Mark"

En illustration av ett träd som står stadigt med rötterna i marken

Med rötterna i Mark är en helt ny podd-satsning där vi rotar bland Marks dåtida historier och människor, lyssnar till de som står stadigt här på jorden i dag, och som kronan på verket lyfter vi blicken mot himlen, kanske för att försöka ana konturerna på framtidens tänkbara stordåd på vår plats på jorden.

– Vi behöver bli bättre på att lyfta människorna i Mark och vår vackra plats på jordkulan. Utan människorna som lever och har levt sina liv här, så vore bara Mark just en bit mark, säger Mikael Jägare, kommunikatör på Marks kommun.

Många intressanta personligheter

Under poddens första säsong får vi träffa många olika intressanta personligheter, bland andra Anders Wilkes, Anne Ludvigson, Saga Ludvigsson och Rutger Bornefalk och många andra med just rötterna i Mark. Under säsongen kommer ett avsnitt av podden publiceras var 14:e dag.

– Vi hoppas att markborna ska se på sig själva, och andra, med lite mer värme och förståelse. Vi vill att poddens historier ska få människor att närma sig varandra, och att den ska skapa fina samtalsämnen bland människorna runt om i stugorna, säger Sandra Falk, även hon kommunikatör på Marks kommun.

Mor Kerstin, Sven Erikson och spädbarnen i fönstren

Först ut är Tina Collins. Hon jobbar som museipedagog till vardags och kan det mesta om Marks historia – allt från Mor Kerstin (vem var hon, egentligen?!) till Rydals lite mörkare sida.

Vi hör henne berätta om kapade kroppsdelar, miljökatastrofer och hur var det nu – förvarade verkligen fabriksarbetande mammor sina spädbarn i fabriksfönstren? Och spökar det i den gamla fabriksbyggnaden?

Självklart kommer hon även in på Sven Erikson, Mor Kerstins son som blev rik som ett troll på textil, och på hur vardagslivet för en väverska kunde se ut.

Historia och rötter är viktigt

– Vår historia är viktig för att kunna förstå varifrån vi kommer och varför det ser ut som det gör i dag. Utan kunskap om vår historia är det mycket svårare att navigera i samtiden, säger Mikael Jägare som tillsammans Sandra Falk leder "Med rötterna i Mark".

Podden kan du höra där poddar normalt finns, exempelvis via Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom Libsyn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning