Artikeln publicerades

Marks Gymnasieskola firar 50 år

Kerstin Persson utanför Marks Gymnasieskola 1974 och 2024.

Visste du att i hela femtio år har skolungdomar haft möjlighet att gå på gymnasiet i Marks kommun? 1974 stod byggnaden Marks Gymnasieskola klar. Hur var det när skolan var helt ny jämfört med nu? Till skoltidningen MGZINE har vi intervjuat en person som vet.

Kerstin Persson började på Marks Gymnasieskolan när den var helt ny, idag jobbar hon på samma skola som lärare. Läs reportaget där hon delar med sig av bilder och minnen från skolans allra första tid:

Läs hela reportaget här (öppnas i nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund: Nya kommunen behövde en gymnasieskola

1973 fick Mark sin alldeles egen gymnasieskola. Vad många kanske inte vet är att Marks kommun bildades 1971 av de tidigare åtta kommunerna Kinna, Skene, Örby, Fritsla, Horred, Svansjö, Sätila och Västra Mark. I boken "De trettio första åren, Marks kommun 1971–2001" står det att namnet Mark, som betyder gränsbygd, valdes för att det var en benämning som alla skulle kunna känna sig hemma med. Det var viktigt från början att arbeta för att få en gymnasieskola till den nya kommunen - "en manifestation över samförstånd och framtidssatsning" - och så blev det! Marks Gymnasieskola och bygdens ungdomar behövde inte längre pendla till Borås eller Varberg för att ta studenten.

Den nya gymnasieskolan invigdes 1974 med kunglig närvaro. Senare har skolan genomgått en stor ombyggnation och Kunskapens Hus, som vi känner byggnaden idag, invigdes 1999.

Kontakta Marks Gymnasieskola

Skolexpeditionen

Telefon: 0320-217370

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen