Sidans innehåll

Ungdomars inflytande

Som ung i Mark kan du vara med och påverka din vardag, ditt närområde och din kommun. Dina åsikter, tankar och idéer är grunden för det arbete vi gör för unga i kommunen.

Förverkliga din idé - Ungdomsprojekt

Är du mellan 13 och 19 år, bor i Marks kommun och har en idé eller projekt du skulle vilja förverkliga? Det kan vara allt från en resa, att anordna disco, fixa ett LAN eller en grillkväll.

Mejla din ansökan till ung@mark.se . Beskriv din idé/projekt och ang om du vill ha stöttning/coachning från oss eller om du vill låna utrustning till ditt projekt.

Här är exempel på ungdomsprojekt som har genomförts.

  • LAN-grupper på fler orter i kommunen, planer på att arrangera gemensamt StorLAN
  • Mötesplatser på olika orter: Decay, GårN och Vallen
  • Olika temakvällar: Halloween, mello, pride, Tv-spel, bowling och hemvärnet
  • Grupper som driver Café på de olika mötesplatserna
  • Prova på aktiviteter: Trav, Backabanan, träning, parkour och skytte
  • Intresseklubbar: Film, Epa-traktor, cosplay och geocashing
  • Grupper inom musik: Repa i band, Metal Night, spela in låtar, spela live på mötesplatserna
  • Arrangörsgrupper: Disco, fotbollsturnering, Lisebergsresa och Ung Scen
  • Skategrupper på flera orter i kommunen som vill ordna arenor för skate och BMX-park
  • Resegrupper: SkiTour och badresa till The Reef
  • Temaresor: Fryshuset, Livet är en fest och Internationellt läger

Snabba pengar

Snabba pengar kan sökas av dig som ung och ung vuxen som är mellan 13 och 24 år, enskilt eller i grupp, boende i Marks kommun för att förverkliga en idé eller dröm.

För en idé kan du/ni få ett bidrag om max 4 000 kronor. Snabba pengar kan sökas när som helst under året i Ung i Mark-appen.

Lämna och rösta på förslag – Markförslaget

Tycker du att något borde förändras i Mark? Här kan du lämna förslag och rösta på förslag som andra Markbor har lämnat.

Varje förslag finns publicerade i 90 dagar och de förslag som fått minst 50 röster kommer att tas upp och beslutas om av politikerna. Du kan vara anonym när du röstar och lämnar förslag.

Läs mer om hur Markförslaget funkar

Lämna synpunkter

Har du beröm, klagomål eller tips till någon av kommunens verksamheter? Då vill vi gärna att du skickar det till oss så vi får möjlighet att förändra och förbättra.

En synpunkt lämnar du när du ser något som kan förbättras i vår kommun och vår verksamhet. Det kan vara i skolan, parker, gator, bibliotek, öppen ungdomsverksamhet eller kulturevents. Du kan lämna dina synpunkter i fyra olika former: förslag, beröm, klagomål eller övrigt.

Det går bra att vara anonym, men då har vi ingen möjlighet att återkomma till dig med information om vad vi gjort med dig synpunkt.

Du lämnar din synpunkt här.

Gäller det en felanmälan på något som är fel eller trasig ska du istället gå till sidan för felanmälan.

Ung kommunutvecklare (feriearbete)

Ansökan till ung kommunutvecklare (feriearbete) är inte öppen.

Du som söker feriearbete i kommunen kan välja inriktningen ung kommunutvecklare. Det är ett jobb som innebär att du arbetar med aktuella utvecklingsfrågor som rör unga i kommunen (se exempel nedan). Som ung kommunutvecklare bidrar du med ungas perspektiv, dina kunskaper och erfarenheter i ett område som behöver få ett ungdomsperspektiv. Du arbetar tillsammans med minst en ung kommunutvecklare-kollega.

Uppdragen varierar från år till år. Följande har unga kommunutvecklare i Mark jobbar med tidigare år:

  • Ökat valdeltagande för förstagångsväljare
  • Intervjuer med barn och unga om hur de vill att framtidens kulturskola ska se ut
  • Idéverkstäder med barn om hur de vill att framtidens Kinna torg ska se ut
  • Undersöka hur Mark bäst når ut till ungdomar
  • Enkätundersökning om ungas hälsa
  • Undersöka hur äldreomsorgen kan locka fler unga till att jobba inom vården
  • Undersöka vad som kan locka fler unga till biblioteket

Ung kommunutvecklare (extrajobb)

Ansökan till ung kommunutvecklare (extrajobb) är inte öppen.

Du som är 16–18 år kan söka extrajobbet ung kommunutvecklare. När ansökan är öppen finns information på den här sidan. Det är ett jobb som innebär att du arbetar med aktuella utvecklingsfrågor som rör unga i kommunen. Som ung kommunutvecklare bidrar du med ungas perspektiv, dina kunskaper och erfarenheter i ett område som behöver få ett ungdomsperspektiv.

Arbetet anpassas efter ditt skolschema och dina fritidsaktiviteter. Extrajobbet innebär omkring 6-8 arbetstimmar i månaden samt under vissa lov. Du har minst en ung kommunutvecklare-kollega.

Uppdragen varierar. Följande har unga kommunutvecklare i Mark jobbat med tidigare år:

  • Peppa unga att delta i fysisk aktivitet som föreningar anordnar.
  • Marknadsföring till målgruppen barn och unga
  • Göra en rutin till politiker för demokratiträffar med högstadieungdomar
  • Presentera för politiker och tjänstepersoner (del av annat uppdrag)
  • Genomföra åsiktsinsamlingar från unga om deras framtida bostadssituation
  • Genomföra åsiktsinsamlingar från barn och unga om att vara delaktig och att påverka på Mark
  • Vara med och genomföra aktiviteter för barn och unga för att samla in åsikter inför en ombyggnation av deras bostadsområde.

Funktionshinderrådet och anpassad skola

De frågor som rör ungdomar direkt eller indirekt i funktionshinderrådet tas vidare till anpassad högstadieskola och gymnasieskola. Frågorna tas upp i klassrummen tillsammans med lärare och elevernas åsikter återkopplas till funktionshinderrådet.

Vill du lyfta en funktionshinderfråga som rör unga, lyft din fråga till funktionshinderrådet så svarar unga i anpassad skola.

Går du i anpassad skola, kan du lyfta vilken fråga du vill till funktionshinderrådet. Det kan exempelvis vara:

  • Att du/ni vill vara delaktiga på tillgänglighetsdagen
  • Badhusets Kaskads lokaler
  • Transport till och från skolan och fritidsaktiviteter

Här finns några av de förslag från unga som blivit verklighet i Mark:

  • Sommarbusskort för unga
    Förslaget var från början ett medborgarförslag. Därefter beslutas sommarbusskorten om årligen och har under de flesta somrar erbjudit unga i vissa årskursen i Mark.
  • Politiker- och tjänstepersonsmöten i skolan
    Våren 2022 tog en grupp högstadieungdomar i Mark fram ett förslag om att ha träffar mellan politiker, tjänstepersoner och ungdomar på platser där unga befinner sig, så som i skolan. Sedan hösten 2023 testas konceptet i Mark och har hittills genomförts på två högstadieskolor och på Centralen i Skene. Ytterligare träffar planeras under 2024.
  • Jobbmässa
    Våren 2022 tog en grupp gymnasieungdomar i Mark fram ett förslag om att ha jobbmässa. Detta har genomförts hösten 2022, våren 2023 och planeras för under 2024.
  • Planerade aktiviteter efter skoltid
    Ett ytterligare förslag som togs fram våren 2022 av en grupp högstadieungdomar i Mark var att ha planerade aktiviteter efter skoltid. Sedan hösten 2023 genomförs Projekt i rörelse där unga kan pröva på olika fritidsaktiviteter.

Under en idéverkstad som genomfördes våren 2022 tog ungdomar tillsammans med politiker och tjänstepersoner fram förslag på hur Marks kommun kan bli en ännu bättre plats för unga. Idéverkstaden ledde fram till nio konkreta lösningsförslag som kommunen har undersökt vidare för att se vad som är möjligt att genomföra. Så här har det gått för respektive förslag:

  • Ungdomscentralen – ett allaktivitetshus
    Förslaget har lagt in i kultur- och fritidsnämndens lokalbehovsplan. I lokalbehovsplanen samlas behov av om- och nybyggnationer av lokaler. I kommunfullmäktige samlas samtliga lokalbehovsplaner, där det fattas beslut om vilka lokalbehov som kan tillmötesgå.
  • Mötesplatser där man kan prata med fler om psykisk ohälsa samt planerade skolaktiviteter på raster och efter skoltid
    Planerade skolaktiviteter sker numer i samband med skoltid. Idrottsaktiviteter med idrottsföreningar och RF-SISU har statats igång för unga upp till och med 15 år vilket har genomförts i såväl Skene som Kinna. After-School har också genomförts vid Sätilaskolan och Ängskolan.
  • Politikermöten i skolan
    Träffar mellan unga, politiker och tjänstepersoner har genomförts under hösten 2023 och våren 2024 på Sätilaskolan, Fritslaskolan, Montessoriskolan Pärlan, Lyckeskolan och på mötesplats Centralen i Skene.
  • Ungdomsråd för att påverka i kommunen
    Eftersom unga även uttryckt önskemål om att påverka via skolan istället för på fritiden, så har kommunen testat att använda högstadieskolornas elevråd på liknande sätt som ungdomsråd, vilket bland annat innebär att politiker och tjänstepersoner kan vända sig till elevråden för att få inspel från ungdomar kring aktuella utvecklingsfrågor i kommunen. De flesta elevråd på högstadieskolor har fått lämna inspel på tjänstepersoners frågor.
  • Förslagslåda QR-kod som går direkt till kommunen
    Digitala former för att påverka undersöks och är något som blivit tydligt att det är möjligt att få till. Förslaget behöver dock utredas vidare, därmed fortsätter kommunens arbete med detta förslag.
  • Värmeplatser för att vänta på buss
    Problemet som definierades handlade om att elever på Ängskolan var tvungen att vänta på bussen utanför skolan när skolan slutat. Efter förslaget kom till har man nu löst det så att eleverna kan vänta på bussen inne på skolan.
  • Företagsmässa
    Företagsmässa/jobbmässa har genomförts hösten 2022, våren 2023 och våren 2024.
  • Gratis busskort för att kunna ta sig till mötesplatser
    En utredning/analys har genomförts utifrån förslaget som kom fram till att det handlar mycket om fördelningen av kommunenens resurser, och framför allt den geografiska resursfördelningen. Detta då förslaget skulle bidra till att de som idag redan har god tillgång till kollektivtrafik skulle få ännu bättre tillgänglighet, samtidigt som ungdomar som idag har bristande kan du ändra.

Elevråd

På varje högstadieskola i Mark finns ett elevråd. Elevrådet är en grupp elever med representanter från varje klass som ska föra fram elevernas röst. Elevrådets uppgift är att samla och stärka elever på skolan och att värna om elevers rättigheter.

Vill du vara med i elevrådet på din skola? Fråga din lärare.

Elevkår

Elevkåren på Marks gymnasium arbetar för en roligare skoltid! Av elever, för elever. Elevkåren anordnar olika events under och efter skoltid under läsårstiderna.

Följ elevkåren på Instagram, Tiktok, facebook

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen