Sidans innehåll
Badplatser och utomhusbassänger
Här finner du information om badvett, badvattenprover, de kommunala badplatserna och utomhusbassängerna.
Badvattenprover
Under badsäsongen, som är från 21 juni till 20 augusti, tar vi vid fyra tillfällen prover på badvattnet. Resultatet från provtagningarna och vattentemperatur finns på havs- och vattenmyndighetens webbplats.Hitta din badplats - Badplatser och badvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Badplatser som kontrolleras är:
- Lygnern, Lygnevi
- Östra Öresjön, Hanatorp
- Östra Öresjön, Mos strand
- Hedgärdessjön
Om algblomning
Undrar du om algblomning så hittar du bra information på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Algblomning - Havsmiljö och vattenmiljö - Miljöpåverkan - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Badvett
Simkunnighet är kanske den viktigaste faktorn för en god vattensäkerhet. Drunkning sker ofta tyst och obemärkt, vilket gör det avgörande att alltid ha uppsikt över barn som badar. Överskatta inte ditt barns simförmåga - även simkunniga barn behöver övervakas. Det kan vara svårt att identifiera pågående drunkning, även för den som är tränad. Kunskap om hur du ska agera i en nödsituation är ofta bristfällig.
Kom ihåg att det alltid är bättre att göra något än att inte göra något alls:
- Informera omedelbart någon som kan larma, annars gör du det själv
- Försök få upp personen ur vattnet
- Är personen medvetslös, starta HLR (Hjärt- och Lungräddning)
- Invänta Räddningstjänsten och låt dem ta över när de anländer
Tänk på att:
- Barn kan drukna även i grunt vatten
- Blanda inte alkohol och vattenaktiviteter
- Lägg ner mobilen när ditt barn badar
- Stanna där du bottnar om du inte kan simma
Räddningstjänstens tankar:
- Rör inte räddningsredskapen, om det inte är nödvändigt
- Var inte rädd för att ringa efter hjälp eller hjälpa till
- Lär dig HLR för att våga hjälpa till
Läs mer på Svenska Livräddningssällskapets webbplats:
Se filmen Badvett
Mer badtid mindre skärmtid, är en film som unga kommunutvecklare i Marks kommun har gjort.
Utomhusbassänger
I Marks kommun finns två utomhusbassänger som är öppna sommartid, Backagårdsbadet i Kinna och Kungabergsbadet i Fritsla. Baden är alltid obemannade och allt bad sker på egen risk. För att det ska bli en trevligmiljö för alla finns det ett par regler som du behöver förhålla dig till.
- Du badar på egen risk.
- Som förälder ansvarar du för ditt barn.
- Visa hänsyn och respektera andra gäster.
- Att dricka alkohol och röka är inte tillåtet inom området.
- Du slänger ditt skräp i papperskorgarna.
- Du tar själv ansvar för dina värdesaker.
- Det är inte tillåtet att cykla eller köra moped inom området.
- Endast godkända badkläder får användas i bassängen (ej plagg i bomull).
Backagårdsbadet
Backagårdsbadet ligger på Snickaregatan 21 Kinna och bra parkering finns på Gärdesvägen i Kinna, intill Snickarens bostadsområde och Stommenskolan. Backagårdsbadets bassäng är 25 meter lång och 1,70 meter där bassängen är som djupast. Här finns också en tre meter bred strand. Det finns två toaletter, varav en är rullstolsanpassad, samt en utomhusdusch.
Kungabergsbadet
Kungabergsbadet ligger på Idrottsvägen 10 i Fritsla, intill Fritslaskolan. Kungabergsbadet består av en 25-metersbassäng som är 1,8 meter där det är som djupast och en Spraypark (en liten vattenlekpark för de minsta). Badet har två uteduschar och en rullstolsanpassad toalett.
Öppettider för utomhusbassängerna
Backagårdsbadet i Kinna och Kungabergsbadet i Fritsla
10 juni till 1 september
Alla dagar i veckan är bassängarna öppna mellan 10.00–21.00.
Måndag, onsdag och fredag är det även öppet klockan 6.00–7.00 på morgonen för den som vill ta ett tidig simtur.
Badplatser
Furesjön, Fritsla
Furesjön, som ligger ca 1 km öster om Fritsla, är det perfekta stället för ett kvällsdopp. Badplatsen saknar sandstrand men erbjuder hoppvänliga klipphällar som går lika bra att ligga och sola på under förmiddagen då solen belyser platsen rikligt. Här finns grillplats och under sommarsäsong finns torrtoa.
Hedgärdessjön, Skene
Skenes närmsta sjö - Hedgärdessjön, erbjuder fina badmöjligheter i skogslandskap med strand, bryggor, stora gräsytor och toalett.
Lilla Hålsjön, Hyssna
Vid Lilla Hålsjöns västra ände, strax utanför Hyssna, hittar du denna mysiga lilla badplats. Här finns bryggor och du kan slå dig ner antingen i gräset eller på sandstranden.
Lilla Hornsjön/Horredssjön, Horred
Lilla Horredssjön, eller Hornsjön som den också heter, har en härlig badplats med bryggor och gräsytor. Den kan vara lite svår att hitta fram till, men är väl värd ett besök. Från riksväg 41 tag av mot Kilatorpet strax norr om Horred.
Lygnern, Flohult Sätila
Sjön Lygnern sträcker ut sig från Fjärås Bräcka i sydväst till Sätila i nordost. Flohult ligger strax utanför Sätila och är ett smultronställe bland badplatser. Den långgrunda sandstranden inbjuder till en heldag vid stranden.
Lygnern, Lygnevi Sätila
Vid denna långsträckta sandstrand vid sjön Lygnern, Sätila, är det lätt att få havskänsla trots att havet ligger ett par mil bort. Badplatsen är barnvänlig med långgrund sandstrand och träd som erbjuder skugga under varma dagar.
Sandsjön, Torestorp
Trevlig lite mindre badplats med sandstrand och bryggor, finns strax utanför Torestorp.
Stora Navsjön, Björketorp
En härlig skogssjö med klart och relativt djupt vatten hittar du strax utanför Björketorp. Här finns bryggor och stora gräsytor och även markerade motionsslingor för den som vill aktivera sig lite mer.
Stora Öresjön, Ubbhult
I Ubbhult vid Stora Öresjön finns en liten härlig fridfull badplats med bryggor. Där finns en toalett och livräddningsstolpe.
Östra Öresjön, Hanatorp camping Örby
Östra och Västra Öresjöarna strax söder om Kinna har många fina badmöjligheter. Vid Hanatorps Camping, Örby finns en härlig sandstrand och gräsytor upptill där du lätt kan spendera en dag. På campingen intill finns kiosk och restaurang.
Östra Öresjön, Mos Strand
En utflykt till vackra Mos Strand tilltalar hela familjen. Här kan barnen bada och leka vid bryggorna. På gräsytorna dukas den medhavda picknicken upp och för den som vill finns grillmöjligheter vid den iordningställda grillplatsen. Varma dagar ger trädens skugga en skön plats för avkoppling. Sommaröppet café.
Öxasjön, Öxabäck
Öxasjön ligger alldeles intill Öxabäck samhälle och har en mysig sandstrand och gräsytor där du kan avnjuta din medhavda matsäck. Bryggorna ligger i sjön och väntar på ditt dopp.
Hund på badplats
Hundar ska alltid hållas kopplade på badplatser. Detta gäller även under tiden de badar. På de flesta badplatser får du ha med dig hunden, men det finns vissa undantag och förbud.
Mellan den 15 maj och 31 augusti råder gäller badförbud för hundar vid badplatserna Hanatorp i Örby och Lygnevi i Sätila med undantag för särskilt uppmärkta hundbadzoner.
Hundar får inte vistas på den kommunala badplatsen vid Hedgärdessjön i Skene under perioden 15 maj–31 augusti.
Båtsäsong
Båtsäsongen är 1 april – 31 oktober. Dock gäller detta under förutsättning att det bland annat har varit frostfritt under en längre period. Vissa år kan båtbryggorna därför komma på plats senare än den 1 april.
Uppdaterad:
Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen