Sidans innehåll

Badplatser och utomhusbassänger

Det finns många vackra och badvänliga sjöar i Mark och i kommunen finns också två utomhusbassänger.

Furesjön, Fritsla

Furesjön, som ligger ca 1 km öster om Fritsla, är det perfekta stället för ett kvällsdopp. Badplatsen saknar sandstrand men erbjuder hoppvänliga klipphällar som går lika bra att ligga och sola på under förmiddagen då solen belyser platsen rikligt. Här finns grillplats och under sommarsäsong finns torrtoa.

Hedgärdessjön, Skene

Skenes närmsta sjö - Hedgärdessjön, erbjuder fina badmöjligheter i skogslandskap med strand, bryggor, stora gräsytor och toalett.

Lilla Hålsjön, Hyssna

Vid Lilla Hålsjöns västra ände, strax utanför Hyssna, hittar du denna mysiga lilla badplats. Här finns bryggor och du kan slå dig ner antingen i gräset eller på sandstranden.

Lilla Hornsjön/Horredssjön, Horred

Lilla Horredssjön, eller Hornsjön som den också heter, har en härlig badplats med bryggor och gräsytor. Den kan vara lite svår att hitta fram till, men är väl värd ett besök. Från riksväg 41 tag av mot Kilatorpet strax norr om Horred.

Lygnern, Flohult Sätila

Sjön Lygnern sträcker ut sig från Fjärås Bräcka i sydväst till Sätila i nordost. Flohult ligger strax utanför Sätila och är ett smultronställe bland badplatser. Den långgrunda sandstranden inbjuder till en heldag vid stranden.

Lygnern, Lygnevi Sätila

Vid denna långsträckta sandstrand vid sjön Lygnern, Sätila, är det lätt att få havskänsla trots att havet ligger ett par mil bort. Badplatsen är barnvänlig med långgrund sandstrand och träd som erbjuder skugga under varma dagar.

Sandsjön, Torestorp

Trevlig lite mindre badplats med sandstrand och bryggor, finns strax utanför Torestorp.

Stora Navsjön, Björketorp

En härlig skogssjö med klart och relativt djupt vatten hittar du strax utanför Björketorp. Här finns bryggor och stora gräsytor och även markerade motionsslingor för den som vill aktivera sig lite mer.

Stora Öresjön, Ubbhult

I Ubbhult vid Stora Öresjön finns en liten härlig fridfull badplats med bryggor. Där finns en toalett och livräddningsstolpe.

Östra Öresjön, Hanatorp camping Örby

Östra och Västra Öresjöarna strax söder om Kinna har många fina badmöjligheter. Vid Hanatorps Camping, Örby finns en härlig sandstrand och gräsytor upptill där du lätt kan spendera en dag. På campingen intill finns kiosk och restaurang.

Östra Öresjön, Mos Strand

En utflykt till vackra Mos Strand tilltalar hela familjen. Här kan barnen bada och leka vid bryggorna. På gräsytorna dukas den medhavda picknicken upp och för den som vill finns grillmöjligheter vid den iordningställda grillplatsen. Varma dagar ger trädens skugga en skön plats för avkoppling. Sommaröppet café.

Öxasjön, Öxabäck

Öxasjön ligger alldeles intill Öxabäck samhälle och har en mysig sandstrand och gräsytor där du kan avnjuta din medhavda matsäck. Bryggorna ligger i sjön och väntar på ditt dopp.

Utomhusbassänger

I Marks kommun finns två utomhusbassänger som är öppna sommartid, Backagårdsbadet i Kinna och Kungabergsbadet i Fritsla. Baden är alltid obemannade och allt bad sker på egen risk. För att det ska bli en trevligmiljö för alla finns det ett par regler som du behöver förhålla dig till.

 • Du badar på egen risk.
 • Som förälder ansvarar du för ditt barn.
 • Visa hänsyn och respektera andra gäster.
 • Att dricka alkohol och röka är inte tillåtet inom området.
 • Du slänger ditt skräp i papperskorgarna.
 • Du tar själv ansvar för dina värdesaker.
 • Det är inte tillåtet att cykla eller köra moped inom området.
 • Endast godkända badkläder får användas i bassängen (ej plagg i bomull).

Backagårdsbadet

Backagårdsbadet ligger på Snickaregatan 21 Kinna och bra parkering finns på Gärdesvägen i Kinna, intill Snickarens bostadsområde och Stommenskolan. Backagårdsbadets bassäng är 25 meter lång och 1,70 meter där bassängen är som djupast. Här finns också en tre meter bred strand. Det finns två toaletter, varav en är rullstolsanpassad, samt en utomhusdusch.

Kungabergsbadet

Kungabergsbadet ligger på Idrottsvägen 10 i Fritsla, intill Fritslaskolan. Kungabergsbadet består av en 25-metersbassäng som är 1,8 meter där det är som djupast och en Spraypark (en liten vattenlekpark för de minsta). Badet har två uteduschar och en rullstolsanpassad toalett.

Besked kring öppningsdatum och öppettider för utomhusbassängerna kommer inom kort.

Badvattenprover

Under badsäsongen, som är från 21 juni till 20 augusti, tar vi vid fyra tillfällen prover på badvattnet. Resultatet från provtagningarna och vattentemperatur finns på havs och vattenmyndigheten och finns att läsa här. Hitta din badplats - Badplatser och badvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Badplatser som kontrolleras är:

 • Lygnern
 • Hanatorp
 • Mos strand
 • Hedgärdessjön

Om algblomning

Undrar du om algblomning så hittar du bra information på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Algblomning - Havsmiljö och vattenmiljö - Miljöpåverkan - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hund på badplats

Hundar ska alltid hållas kopplade på badplatser. Detta gäller även under tiden de badar. På de flesta badplatser får du ha med dig hunden, men det finns vissa undantag och förbud.

Mellan den 15 maj och 31 augusti råder gäller badförbud för hundar vid badplatserna Hanatorp i Örby och Lygnevi i Sätila med undantag för särskilt uppmärkta hundbadzoner.

Hundar får inte vistas på den kommunala badplatsen vid Hedgärdessjön i Skene under perioden 15 maj–31 augusti.

Båtsäsong

Båtsäsongen är 1 april – 31 oktober. Dock gäller detta under förutsättning att det bland annat har varit frostfritt under en längre period. Vissa år kan båtbryggorna därför komma på plats senare än den 1 april. Observera att i år, 2024, kommer bryggorna inte att vara på plats 1 april.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen