Skolmat

Senast uppdaterad den 31 mars 2023

Du som gäst står alltid i centrum och vi vill att du ska trivas, få ett härligt avbrott i skoldagen och njuta av vår mat. Vi vill främja bra matvanor och en bra inställning till mat, därför följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer.

Våra kök tillagar och serverar lunch varje dag till kommunens förskolor, skolor samt gymnasieskolan. Vårt mål är att servera hälsosamma och goda måltider som ger förutsättningar för att orka med skoldagen. Vi vill att måltiden ska vara något man ser fram emot under dagen.

Alla våra måltider är närings- och klimatberäknade.

Vår måltidspersonal genomgår regelbundet utbildning i livsmedelshygien och specialkosthantering för att säkerställa hög kvalitet. I många av våra skolrestauranger serverar vi efter ”flervalsmodellen” där matgästen själv får välja vilken rätt som lockar mest. Du som förälder är välkommen att äta tillsammans med ditt barn i skolrestaurangen. Vi bjuder på en lunch per läsår.

På Skolmaten.se kan du se vad som serveras på just din skolrestaurang.

Specialkost

Maträtterna är tydligt deklarerade så att matgäster som av olika skäl undviker vissa livsmedel kan göra sitt val. Vegetarisk kost ingår alltid i det ordinarie utbudet. De flesta av våra måltider är laktoslåga. Det innebär att maten innehåller max 2 gram laktos per portion, vilket de flesta med laktosintolerans klarar av. Vid allergi, intolerans och/eller särskilda behov krävs ifylld blankett för specialkost och i vissa fall även journalutdrag. Blanketter finner ni längst ner på sidan. Blanketten för specialkost lämnas in till köket och journalutdrag lämnas in till skolsköterskan alternativt rektorn. Eftersom behovet av specialkost kan förändras när barnet växer krävs kontinuerlig uppföljning. Ny specialkostblankett ska därför lämnas varje år vid höstterminens start med uppdaterade kontaktuppgifter.

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras i förskolor, skolor och på gymnasiet i Mark finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Syftet med EUs Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor.

Logotyp för Europeiska garantifonden för jordbruket

Publicerad av: Marks kommun