Sidans innehåll

Lysande fönster i Rydal

Lysande fönster i Rydal är en jättelik adventskalender i Rydals fabriksfastighet. Rydals museum har bjudit in privatpersoner, föreningar, näringsliv, offentliga verksamheter, byalag och organisationer att formge och dekorera ett fönster. Fönsterinstallationerna tänds upp efter hand, som en adventskalender. Alla deltagare har fått fria händer att formge sitt fönster inom ramen för vad som är anständigt och respektfullt.

Lucköppning

Varje dag mellan 1 december och 24 december tänds ett eller flera fönster i den gigantiska adventskalendern, den gamla fabriksfastigheten i Rydal. Efter att ett fönster tänts upp kommer det sedan vara tänt dagligen mellan kl. 5.00–9.00 och 15.00–24.00, fram till och med 5 januari.

I takt med att fönstren tänds, kommer vi kontinuerligt lägga upp information om varje fönsterinstallation på våra sociala medier och under ”lucköppning” här på museets webbplats.
Vi vill med den kreativa process som fönsterskapandet innebär, skapa förutsättningar för glädje och samhörighet.
Lysande fönster i Rydal pågår 1 december 2024–5 januari 2025 och är religiöst och politiskt obundet. Lysande fönster i Rydal finansieras med medel från Marks kommun.

Välkommen att ställa ut i Lysande fönster

Det är nu möjligt att skicka in intresseanmälan till årets Lysande fönster i Rydal.

Vi har valt ut ett antal fönster. Alla är på bottenvåningen, i markplan. Med din anmälan ansöker du om att få skapa en installation i ett fönster. Det är gratis att vara med. Vi står för viss stöttning och erbjuder i viss mån tillgång till material. Du står för skapandet och genomförandet av installationen. Alla deltagare har fria händer att formge sitt fönster inom ramen för vad som är anständigt och respektfullt.

Lysande fönster i Rydal har formen en utställning där fönsterinstallationerna är som tavlor. Denna utställningsform ger inte utrymme för logotypes, däremot kan du, om du vill, ha med ditt namn i installationen som en signatur i "tavlan". Logotypes kommer finnas med i programblad och i digitala sammanhang.

Om du önskar medverka med rörliga bilder, ber vi dig att använda egna skärmar eller fotoramar som inte är batteridrivna. Projektion med projektor är inte möjligt.

Du kan önska datum för tändning av ditt fönster, men museet kommer att utse din plats/ditt fönster.

Nu kan du göra din anmälan via formuläret nedan.

Anmälningsformulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samarbete och inspiration

Inspirationen med en gigantisk julkalender är hämtad från Saltaire i England, vilka sedan 2006 har arrangerat en Living Advent Calendar. Samarbetet med Saltaire sker på flera sätt, bland annat genom att Rydals museum har en fönsterinstallation i Saltaire och Saltaire har en i Rydal. Samarbetet sker också digitalt och på sociala medier.

Här kan du läsa mer om Saltaire Living Advent Calendar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Rydals museum

Telefon: 0320-21 83 00

Mejladress: rydalsmuseum@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen