Sidans innehåll

Utställningar på Rydals museum

Utställningar på Rydals museum under sommar och höst

Ulla-Stina Wikander

Ulla-Stina Wikander

Den förspillda kvinnoflitens revansch – broderade objekt av Ulla-Stina Wikander

22 juni–21 september

I den stora utställningshallen Rensen ställer den internationellt uppmärksammade konstnären Ulla-Stina Wikander ut. Hennes verk, som är objekt helt inklädda av broderier väcker såväl förundran som glädje och eftertanke.

Under många år har Ulla-Stina samlat på sig mängder av vintagebroderier från loppisar och secondhandbutiker. Det är handarbeten som representerar hantverksskicklighet och många timmars sömnad, men som av eftervärlden oftast betraktats som något av föga värde – ”förspilld kvinnoflit”. År 2012 bestämde hon sig för att låta dessa broderier få revansch genom att använda dem till att klä in olika föremål, som även de annars sannolikt hade förpassats till soptippen.

I en effektfull och färgstark kombination med broderierna får de vardagliga objekten en ny status och förvandlas till något häpnadsväckande.

Ulla-Stina Wikander är född och uppvuxen i Göteborg. Hon bor numera i Kullavik, där hon har sin ateljé samt i Stockholm. Hon har studerat på konstskolor som KV Konstskola, HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och på Hovedskous Målarskola. Hon har tidigare huvudsakligen ägnat sitt skapande åt måleri och skulptur, men har för ett par decennier sedan funnit sin passion i konstnärligt skapande med broderier.

Birgitta Högman

Bryderier – tänkvärt i korsstygn av Birgitta Högman

22 juni–21 september

I museets lilla hall visas under sommaren en samling broderade ordspråkstavlor skapade av Birgitta Högman, pensionerade bibliotekarie från Vedum.

Inspirationen att börja brodera fick hon för ungefär fem år sedan när hon på sin arbetsplats, biblioteket i Herrljunga hittade en bok som hette "Korsstygn på nytt". Genom boken fick hon också idén med att brodera ett slags ordspråkstavlor, som har en lång tradition i svenska hem. Men Birgitta ville göra något annorlunda – hon ville fylla tavlorna med nya och tänkvärda budskap, där humor blandas med allvar.

Sedan dess har hon broderat många tavlor och ställt ut på bibliotek i Vara, Vedum och Herrljunga. Vid utställningen i Herrljunga Kulturhus hade hon redan skapat ett sjuttiotal tavlor med tänkvärdheter. Varje tavla är omsorgsfullt inramad i begagnade ramar som Birgitta har hittat på loppisar.

Kontakta Rydals museum

Telefon: 0320-21 83 00

Mejladress: rydalsmuseum@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen