Sidans innehåll

4 kommunala myter att slå hål på

Det kan vara olika myter beroende på sammanhanget, här är fyra vanliga vanliga exempel.

1. Kommunjobb är gråa och tråkiga

En kommun ansvarar för en stor del av den service som vi har i vårt samhälle, allt från att det finns vatten i våra kranar till att våra barn går ur skolan med betyg. Att jobba kommunalt är därför djupt, brett, omväxlat och komplext. Här finns en stor variation i arbetslivet och arbetsdagarna är allt annat än färglösa. Vi skulle vilja påstå att alla världens färger ryms här, och att vi som jobbar här sätter färg på markbornas liv.

2. En kommunalarbetare fikar hela tiden

Vi som jobbar här tycker om att umgås med varandra och vi ser fram emot att träffas i fikarummet. Dessutom finns det gratis kaffe där. Men nej, vi fikar inte hela tiden. Vi har ju ett samhälle att hålla igång!

3. Det är dåligt betalt

Njae, det stämmer inte för då skulle vi inte lyckas rekrytera och behålla medarbetare. Vi tillämpar dessutom en individuell lönesättning och du som medarbetare ska veta hur du kan påverka din lön utefter våra lönekriterier.

4. Kommunen är fyrkantig

Visst finns det ramar, regler och lagar som vi behöver förhålla oss till. Och det faktum att en kommun är politiskt styrd kan nog lätt ge känslan av att ett kommunalt jobb är fyrkantigt. Men det är en stor fyrkant, och i den får många olika former plats. Dessutom håller vi på att ta fram en aktiv plan för att vara mindre fyrkantiga. Vi tänker oss lite runda, mjuka hörn. Gillar du förändringsarbete, nytänkande och mod så är vår kommun allt annat än fantasilös.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning