Sidans innehåll

syv

Studie- och yrkesvägledning för vuxenutbildning och sfi

Av våra studie- och yrkesvägledare kan du få hjälp att hitta utbildningar som passar dig och dina mål. Det kan vara att skaffa en yrkesexamen eller hur du kan bygga på din kompetens. Du kan också få tips för att hitta intressen, testa din nivå i olika kurser eller få information om hur det fungerar med studiemedel.

Guider på nätet

Vi vill tipsa om att det finns bra verktyg på nätet för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Du hittar bra länkar på Arbetsförmedlingens webbplats Yrken och framtid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betyg och examen

Gymnasieexamen från vuxenutbildning

Hos oss på Vuxenutbildningen i Mark kan du studera till en gymnasieexamen. Den kan antingen vara högskoleförberedande eller en yrkesexamen. Du kan studera enstaka kurser för att komplettera tidigare gymnasiestudier eller ett helt yrkespaket.

Tillsammans med dig gör våra studie- och yrkesvägledare en individuell studieplan som ni sedan följer upp och eventuellt uppdaterar under din studietid. För att få ut ditt examensbevis när du är klar med dina studier, behöver du begära ut det själv. Kontakta oss för mer information!

Slutbetyg från vuxenutbildning

Vad som gäller för examen och slutbetyg inom komvux på gymnasial nivå kan du läsa om här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om betyg i komvux på grundläggande nivå hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Betygsutdrag

Om du vill ha dina betyg utskrivna från betygsdatabasen behöver du själv begära ut det. Kontakta administrationen genom att mejla till vuxenutbildning@mark.se

Vill du hämta ut betyg som är äldre än tio år, använd e-tjänsten nedan:

Prövning för betyg

Saknar du ett betyg eller vill höja ditt betyg i en kurs? Om du har kunskaper i ett ämne sedan tidigare eller har läst in en kurs på egen hand är du välkommen att anmäla dig till prövning hos oss.

Du kan göra prövning i en kurs på grundläggande nivå, på gymnasienivå eller i en kurs inom svenska för invandrare (sfi). Oftast består provet av en skriftlig och en muntlig del och det är skolan som fattar beslut om hur en prövning går till. Vi erbjuder två prövningstillfällen per termin, se datum via länken nedan:

Läs mer och anmäl dig till prövning här.

Du kan läsa mer om prövning på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleprovet

Om du vill öka dina chanser att komma in på en högre utbildning kan du göra ett högskoleprov. Det kan ge dig en fördel i flera urvalsgrupper och öka dina möjligheter att komma in på de mer eftertraktade utbildningarna, förutsatt att du redan har rätt behörighet.

Högskoleprovet skrivs två gånger om året och du kan göra det här på Kunskapens Hus i Skene.

Aktuella provdatum och anmälningsperioder hittar du på Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Här hittar du allt du behöver veta om högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Här hittar du tips för att bli bättre på högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här anmäler du dig till högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bidrag och lån – studiemedel från CSN

Hur du ska få ihop din ekonomi under tiden du studerar är en viktig del när du planerar dina studier. Du som studerar en vuxenutbildning kan ansöka om studiemedel hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Du kan själv välja att endast söka bidragsdelen. Har du barn får du tilläggsbidrag. Du som studerar svenska för invandrare (sfi) kan inte ansöka om studiemedel. Om du studerar på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

Läs mer om studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På CSN:s webbplats kan du se en film om hur studiemedel från CSN fungerar. Du kan även se en film om hur man ansöker om studiemedel. Du kan välja att ändra textningen till olika språk:

Film om studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka studieperioder gäller på Vuxenutbildningen i Mark?
Höstperioden 2024: 19 augusti–20 december
Vårperioden 2025: 13 januari–30 maj
Andra studieperioder kan gälla för dig som går en yrkesutbildning eller läser på distans.

Hur många poäng ska jag läsa?
Denna information hittar du på ditt antagningsbesked som du fått via e-post. Har du inte fått något antagningsbesked kan du kontakta administrationen på Vuxenutbildningen.

Vilket är start- och slutdatum för kursen eller utbildningen?
Denna information hittar du på ditt antagningsbesked som du fått via e-post. Har du inte fått någotantagningsbesked kan du kontakta administrationen på Vuxenutbildningen.

På vilken ort studerar jag och vad heter skolan jag studerar på?
Ort: Kinna
Skola: Vuxenutbildningen i Mark

Inledande kartläggning och validering

Innan du ska börja studera kan det vara bra att dokumentera vad du redan kan. Ta kontakt med våra studie- och yrkesvägledare så kan de hjälpa dig vidare.

Läs mer om inledande kartläggning och validering hos Skolverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv din tentamen hos oss

Vuxenutbildningen i Mark är medlem i Nitus (nätverket för kommunala lärcentra) och samarbetar med andra lärcentra. Det innebär bland annat att du som studerar på högskola, universitet eller yrkeshögskola har möjlighet att skriva din tentamen här på Kunskapens Hus i Marks kommun.

Läs mer och gör en tentamensförfrågan här.

Kontakt

Du är välkommen att ringa eller mejla våra studie- och yrkesvägledare, SYV, för att boka ett samtal via telefon eller på plats här i Kunskapens Hus.

Studie- och yrkesvägledning
Telefontid tisdagar kl. 09.00–15.00
Telefon: 0320-21 76 65
Mejladress: vagledningscentrum@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Vuxenutbildningen i Mark hittar du här.

Hitta hit

Besöksadress: Kunskapens Hus, Varbergsvägen 6, Skene
Observera att vi i nuläget bara tar emot bokade besök.

Fler kontaktuppgifter till Vuxenutbildningen i Mark hittar du här.

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen