Studie- och yrkesvägledning i Marks kommun

Senast uppdaterad den 6 november 2023

Behöver du hjälp med din framtidsplanering? En studie- och yrkesvägledare, SYV, kan stötta dig när du behöver reda ut dina tankar och idéer om framtiden och hjälpa dig att nå ditt mål.

Studie- och yrkesvägledare finns på våra grundskolor samt på Vägledningscentrum i Kunskapens Hus. Till dem kan ungdomar och vuxna vända sig, som har funderingar kring utbildning och yrkesval. Vägledningen omfattar bland annat information, rådgivning och stöttning. Du kan även få information om ansökningstider och antagning till olika utbildningar.

Har du frågor om olika val under din studietid, som gymnasieval, val till universitet och högskola eller arbetsmarknad, kan du vända dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola. Klicka på länkarna nedan för kontaktuppgifter!

 

SYV på våra grundskolor

SYV på Marks Gymnasieskola

SYV på vuxenutbildning och SFI

Guider på nätet

 

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Genom att skriva det kan du förbättra dina möjligheter att komma in på kurser och program. Du kan skriva högskoleprovet en gång på våren och en gång på hösten.

I Marks kommun kan du göra högskoleprovet på Kunskapens Hus i Skene. Se tider för anmälan och provdagar:

  Provdag Anmälan
Höst 2023 22 oktober

15–23 augusti

Vår 2024 ej klart

ej klart


Mer information om högskoleprovet hittar du här: Studera.nu >> 
Här anmäler du dig till högskoleprovet >>

Öva dig inför högskoleprovet 

Med Högskoleprovguiden kan du få hjälp att förbereda dig inför provet och få mer information, inklusive videogenomgångar för till exempel personer med dyslexi eller koncentrationssvårigheter. På sidan finns även Sveriges största forum om högskoleprovet och antagning till eftergymnasiala studier. 
Högskoleprovguiden >>

Publicerad av: Marks kommun