Sidans innehåll

Fordonsflytt

Kommunen har rätt att flytta felparkerade fordon eller fordonsvrak. Vi flyttar exempelvis oregistrerade fordon på allmän plats och om fordonet har körförbud.

En fordonsvrak är en bil som har ett litet värde och som är övergiven. Det är Trafikverket som ansvarar för bilar som står vid allmänna vägar utanför tätort. Kommunen är ansvarig för kommunala gator och allmänna marker. På enskild mark eller tomtmark har kommunen inget ansvar, utan det är markägaren. På enskild väg eller på tomtmark ska fordonsflytten initeras av väghållaren eller fastighetsägaren som ska kontakta fordonsägaren. Det är emellertid kommunen som i slutändan kan flytta fordonet. Kontakta oss för mer information

Ägaren av fordonsvraken är alltid ansvarig för bilen. Om kommunen eller Trafikverket fraktar bort en fordonsvrak får ägaren betala kostnaden för det.

fordonsvrak kan läcka oljor, kvicksilver och avge andra miljöfarliga ämnen som riskerar att skada vår gemensamma miljö. Kvicksilver från en enda fordonsvrak, cirka 5–10 gram, är till exempel tillräckligt för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö. Att ställa fordonsvrak i naturen innebär också en nedskräpning, som vid en polisanmälan kan bedömas som en brottslig gärning.

Anmäl en fordonsvrak på kommunens mark

Kontrollera att fordonet inte är i trafik. Enklaste sättet att ta reda på det är via Transportstyrelsens webbplats och deras webbtjänster om fordons uppgifter.

Till Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om fordonet inte längre är i trafik kan du anmäla det till oss genom att lämna in det som synpunkt. När du har anmält en fordonsvrak på kommunens mark fotograferar, besiktigar och dokumenterar vi fordonet. Därefter tar vi kontakt med ägaren och ber att fordonet flyttas omedelbart. Dessutom sätter vi på en röd lapp på bilen med uppmaning om att flytta den. Har inte ägaren tagit bort bilen efter tre dagar skrotas bilen direkt. Kostnaden för att skrota bilen får ägaren betala.

Anmäl en fordonsvrak genom att lämna in en synpunkt till oss

Kontakta teknik- och serviceförvaltningen

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: tsn@mark.se

Förvaltningschef: Marja-Leena Uitto Adolfsson

Besöksadress för bokade besök: Mor Kerstins väg 13, Kinna

Postadress: Marks kommun, 511 80 Kinna

Uppdaterad:

Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen