Sidans innehåll

Kollektivtrafik

Kommunen ansvarar för vissa delar av samhällsbetalda resor, som skolskjuts och färdtjänst. Det är Västtrafik AB som ägs av Västra Gätalandsregionen som ansvarar för kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken i Mark

Kollektivtrafiken i Marks kommun består av buss- och tågtrafik. Det finns förbindelser till Borås, Varberg, Tranemo och Göteborg och det finns dagliga förbindelser från de flesta tätorter in till Kinna/Skene.

Närtrafik

I områden som saknar linjetrafik finns närtrafik att tillgå. Den är till för dig som vill åka från landsbygd till tätort inom Marks kommun. Västtrafik AB ansvarar för buss-och tågtrafiken i kommunen och har tidtabeller för samtliga linjer. Det är Västtrafik AB som du i första hand ska vända dig till om du har övergripande frågor eller synpunkter kring hur buss- och tågtrafiken fungerar. I Marks kommun kan du beställa närtrafik på vardagar inom vissa tidsintervaller. Första turtiden är mellan klockan 9.00-11.00 och sista turen är mellan 21.30 och 22.30. Resorna bokas via telefon hos Västtrafik på telefonnummer: 0771 91 90 90. I närtrafiken kan du resa med samma biljetter som du kan resa med i den övriga kollektivtrafiken, förutom kontoladdning. En enkelbiljett kan du köpa i appen Västtrafik To Go. Du kan också köpa biljett av föraren men då kan du inte resa vidare med samma biljett om du byter till ett annat fordon. Seniorkortet gäller för resor med Närtrafiken inom den kommunzon som seniorkortet är giltigt.

Seniorbiljett

Seniorbiljett innebär gratis resor med Västtrafik i den lokala kollektivtrafiken för dig som fyllt 65 år och är bosatt i Marks kommun. Seniorbiljetten gäller dygnet runt inom Västtrafiks zon C på alla Västtrafiks linjer, samt vid resor med Närtrafik. Den gäller inte vid resor med färdtjänst. Tänk på att kortet är personligt och endast gäller dig som fått det utfärdat. Kortet gäller tills vidare. Kommunen betalar en kostnad per kort och år till Västtrafik.

Så här får du seniorbiljett

Du kan inte vända dig till kommunen för ut få ut kortet. Istället skickar Västtrafik ut ett brev till berörda seniorer med information om kortet och hur man gör för att beställa det. Brevet skickas ut ca en månad före det att kortet ska börja gälla.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om seniorbiljett på Västtrafiks hemsida, där finns också svar på många vanligt förekommande frågor. Seniorkort | Västtrafik (vasttrafik.se) Länk till annan webbplats.

Studeranderabatt

Om du är student på högskola eller universitet och bor i Marks kommun, kan du få upp till 1500 kronor i rabatt per termin på dina resor med kollektivtrafiken om du studerar på heltid och dagpendlar till din studieort. Det är viktigt att du är folkbokförd i Marks kommun för att vara berättigad till denna rabatt.

Om du vill ansöka om studeranderabatt för kollektivtrafik måste du fylla i och skicka in din ansökan i slutet av varje termin. Detta gör du via vår e-tjänst.

 • För höstterminen kan du ansöka mellan den 1 januari och den 31 mars.
 • För vårterminen kan du ansöka mellan den 1 juli och den 30 september.

Tåg

Viskadalsbanan är järnvägen mellan Borås och Varberg. Till Stockholm kan du ta dig antingen via Borås eller Göteborg. Det finns även förbindelser emot Malmö/Köpenhamn via Varberg.

Flyg

Landvetter flygplats ligger 35 kilometer från Kinna. Göteborg-Landvetter flygplats ägs och drivs av Swedavia. Härifrån kan man resa både inom Sverige och till andra länder.

Samåkning och pendelparkering

Kommunen och trafikverket samarbetar på många sätt bland annat genom att skapa pendelparkeringar för de som vill samåka eller resa kollektivt.

I Mark finns det 10 stycken pendelparkeringar. Där kan du som pendlar till och från arbete eller skola parkera din bil eller cykel.

Det finns i dagsläget nedanstående pendelparkeringar:

 • Björlanda, väg 156 - 10 platser
 • Kinna resecentrum, Nya kinnavägen 2 - 20 platser
 • Gästgivaregården, väg 156 - 25 platser
 • Hjorttorp, väg 156 - 25 platser
 • Hyssna handel, väg 156 - 15 platser
 • Fritsla station, väg 1634 - 6 platser
 • Björketorps station, väg 41 -10 platser
 • Horreds station, väg 41 - 10 platser
 • Berghems station, väg 41 - 6 platser
 • Skene station, järnvägsgatan 5 - 11 platser

Buss on Demand

Västtrafik kommer att genomföra ett testprojekt med en ny form av kollektivtrafiktjänst som kallas ”Buss on demand” i området mellan Kinna, Skene och Örby. Detta projekt förväntas börja i slutet av år 2023 och pågå fram till sommaren 2024.

Istället för de vanliga bussarna kommer Buss on demand att använda mindre fordon som är fullt tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Denna tjänst kommer inte följa en förutbestämd rutt, utan den kommer att anpassas baserat på var du behöver kliva på och av. Den vanliga kollektivtrafiken kommer att fortsätta som vanligt under hela projektet. Västtrafik driver detta testprojekt i samarbete med Nobina.

Om du vill ha mer information om projektet kan du besöka Västtrafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Kontakta Västtrafik

Telefonnummer: 0771 91 90 90

E-tjänst studeranderabatt

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen