Sidans innehåll

Kollektivtrafik

Kommunen ansvarar för vissa delar av samhällsbetalda resor, som skolskjuts och färdtjänst. Det är Västtrafik AB som ägs av Västra Götalandsregionen som ansvarar för kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken i Mark

Kollektivtrafiken i Marks kommun består av buss- och tågtrafik. Det finns förbindelser till Borås, Varberg, Tranemo och Göteborg och det finns dagliga förbindelser från de flesta tätorter in till Kinna/Skene.

Närtrafik

I områden som saknar linjetrafik finns närtrafik att tillgå. Den är till för dig som vill åka från landsbygd till tätort inom Marks kommun. Västtrafik AB ansvarar för buss-och tågtrafiken i kommunen och har tidtabeller för samtliga linjer. Det är Västtrafik AB som du i första hand ska vända dig till om du har övergripande frågor eller synpunkter kring hur buss- och tågtrafiken fungerar. I Marks kommun kan du beställa närtrafik på vardagar inom vissa tidsintervaller. Första turtiden är mellan klockan 9.00-11.00 och sista turen är mellan 21.30 och 22.30. Resorna bokas via telefon hos Västtrafik på telefonnummer: 0771 91 90 90. I närtrafiken kan du resa med samma biljetter som du kan resa med i den övriga kollektivtrafiken, förutom kontoladdning. En enkelbiljett kan du köpa i appen Västtrafik To Go. Du kan också köpa biljett av föraren men då kan du inte resa vidare med samma biljett om du byter till ett annat fordon. Seniorkortet gäller för resor med Närtrafiken inom den kommunzon som seniorkortet är giltigt.

Seniorbiljett

Seniorbiljett innebär gratis resor med Västtrafik i den lokala kollektivtrafiken för dig som fyllt 65 år och är bosatt i Marks kommun. Seniorbiljetten gäller dygnet runt inom Västtrafiks zon C på alla Västtrafiks linjer, samt vid resor med Närtrafik. Den gäller inte vid resor med färdtjänst. Tänk på att kortet är personligt och endast gäller dig som fått det utfärdat. Kortet gäller tills vidare. Kommunen betalar en kostnad per kort och år till Västtrafik.

Så här får du seniorbiljett

Du kan inte vända dig till kommunen för ut få ut kortet. Istället skickar Västtrafik ut ett brev till berörda seniorer med information om kortet och hur man gör för att beställa det. Brevet skickas ut ca en månad före det att kortet ska börja gälla.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om seniorbiljett på Västtrafiks hemsida, där finns också svar på många vanligt förekommande frågor. Seniorkort | Västtrafik (vasttrafik.se) Länk till annan webbplats.

Studeranderabatt

Om du är student på högskola eller universitet och bor i Marks kommun, kan du få upp till 1500 kronor i rabatt per termin på dina resor med kollektivtrafiken om du studerar på heltid och dagpendlar till din studieort. Det är viktigt att du är folkbokförd i Marks kommun för att vara berättigad till denna rabatt.

Om du vill ansöka om studeranderabatt för kollektivtrafik måste du fylla i och skicka in din ansökan i slutet av varje termin. Detta gör du via vår e-tjänst.

  • För höstterminen kan du ansöka mellan den 1 januari och den 31 mars.
  • För vårterminen kan du ansöka mellan den 1 juli och den 30 september.

Fritidskort jullov och sommarlov för unga i Mark

Marks kommun har beslutat att avgiftsfritt dela ut fritidskort för kollektivtrafiken under jullovet och sommarlovet läsåret 2024/2025 till alla ungdomar födda mellan år 2007 och 2009 som är folkbokförda i kommunen.

Vilka får fritidskort jullov/sommarlov?

För att få ett fritidskort ska du:
• vara folkbokförd i Marks kommun.
• vara född år 2007, 2008 eller 2009.

Går du i skolan i Mark men bor i en annan kommun får du inget fritidskort av Marks kommun, vänd dig då i stället till din egen kommun för att ta reda på mer information om de eventuellt erbjuder fritidskort.

Var och när gäller kortet?

• Kortet gäller jullovet 2024/2025 samt sommarlovet 2025.
• Kortet gäller dygnet runt 15 december 2024 – 15 januari 2025 samt 1 juni - 31 augusti 2025.
• Kortet gäller under dessa datum på alla Västtrafiks fordon i hela Västra Götaland, Zon ABC.

Hur får du ditt fritidskort jullov/sommarlov?

Om du är folkbokförd i Marks kommun och född år 2007– 2009 behöver du inte göra något speciellt för att få ditt fritidskort. Det skickas automatiskt hem till din folkbokföringsadress. Det enda du behöver göra är att hålla utkik efter kortet i brevlådan under december månad. Har ni skyddad identitet ber vi er dock kontakta oss för att beställa ett anonymt kort.

Vad händer om du förlorat eller skadat ditt kort?

• Fritidskortet är en värdehandling, var rädd om kortet.
• Kom ihåg att kortet är personligt och får inte lånas ut eller missbrukas på annat sätt.
• Vid förlorat kort anmäl till sue@mark.se så spärrar vi kortet.
• Ersättningskort kan beställas via kommunen mot en ersättningsavgift på 62 kr.

Notera att ersättningskort endast kan beställas under perioden 15 december 2024 – 8 januari 2025, dock ej mellan 24 december – 1 januari på grund av semestrar. Det kommer även gå att beställa ersättningskort från 28 april 2025. Ersättningskortet har en produktionstid på 5–10 arbetsdagar + postens leveranstid.

Kontakt

Har du frågor om fritidskort sommar är du välkommen att kontakta Samhällsutvecklingsenheten på Marks kommun sue@mark.se eller Kontaktcenter på telefon 0320 21 70 00.

Tåg

Viskadalsbanan är järnvägen mellan Borås och Varberg. Till Stockholm kan du ta dig antingen via Borås eller Göteborg. Det finns även förbindelser emot Malmö/Köpenhamn via Varberg.

Flyg

Landvetter flygplats ligger 35 kilometer från Kinna. Göteborg-Landvetter flygplats ägs och drivs av Swedavia. Härifrån kan man resa både inom Sverige och till andra länder.

Samåkning och pendelparkering

Kommunen och trafikverket samarbetar på många sätt bland annat genom att skapa pendelparkeringar för de som vill samåka eller resa kollektivt.

I Mark finns det 10 stycken pendelparkeringar. Där kan du som pendlar till och från arbete eller skola parkera din bil eller cykel.

Det finns i dagsläget nedanstående pendelparkeringar:

  • Björlanda, väg 156 - 10 platser
  • Kinna resecentrum, Nya kinnavägen 2 - 20 platser
  • Gästgivaregården, väg 156 - 25 platser
  • Hjorttorp, väg 156 - 25 platser
  • Hyssna handel, väg 156 - 15 platser
  • Fritsla station, väg 1634 - 6 platser
  • Björketorps station, väg 41 -10 platser
  • Horreds station, väg 41 - 10 platser
  • Berghems station, väg 41 - 6 platser
  • Skene station, järnvägsgatan 5 - 11 platser

Buss on Demand

Västtrafik genomför just nu ett testprojekt inom kommunens centralort Kinna, Skene och Örby, med en ny form av kollektivtrafiktjänst för tätorter som kallas ”Buss on demand”.

Istället för vanliga bussar används mindre fordon och resan med "Buss on demand" bokas via en app. Resenärerna bestämmer själva var och när de ska hämtas upp och lämnas av. Tidtabellslöst och linjefritt. Västtrafik driver detta testprojekt i samarbete med kollektivtrafikoperatören Nobina.

För mer information om projektet, kontakta Västtrafik eller besök Västtrafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta Västtrafik

Telefonnummer: 0771 91 90 90

E-tjänst studeranderabatt

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen