Sidans innehåll

syv_mg

Studie- och yrkesvägledning på Marks Gymnasieskola

Har du frågor och funderingar kring din gymnasieutbildning och framtid? Med oss studie- och yrkesvägledare (SYV) kan du prata om exempelvis individuella val, inriktningar, högskoleprovet, vuxenutbildning och studier på universitet eller utomlands. På den här sidan hittar du också länkar som du kan ha nytta av.

Vägledning och karriärplanering

Vi erbjuder alla gymnasieelever vägledningssamtal. Det finns många utbildningar att välja mellan och arbetsmarknaden är hela tiden föränderlig, därför hjälper vi dig att hitta information för att du ska kunna ta beslut utifrån vem du är och vilka alternativ som finns. Vi hjälper dig att hitta din väg!

Du kan kontakta oss via e-post, telefon, skolplattformen Itslearning eller Teams. (Se kontaktuppgifter nedan.) Du hittar oss på Vägledningscentrum, precis innanför stora entrén på Marks Gymnasieskola.

Betyg och gymnasieexamen

När du har avslutat ett gymnasieprogram kan du få antingen en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen. Du får betyg i varje avslutad kurs samt på gymnasiearbetet.

Du kan läsa mer om vilka betyg som krävs för gymnasieexamen på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saknar du gymnasieexamen?

Om dina betyg inte uppfyller kraven för ett examensbevis utfärdas i stället ett studiebevis som visar vilka gymnasiekurser du har läst och vilket betyg du har i dem. Om du vill komplettera kurser för högskolebehörighet, examen eller meritpoäng kan du söka till vuxenutbildningen. Läs mer på Vuxenutbildningen i Mark eller skicka ett mejl till vagledningscentrum@mark.se

Prövning av kurs

En prövning innebär att du gör ett prov eller "tentar av" en kurs. Som elev på Marks Gymnasieskola har du rätt att genomgå en prövning i alla kurser och det gymnasiearbete som ingår i din individuella studieplan, om du inte tidigare har fått betyg i kursen eller fått betyget F. Kurser som ingår i din individuella studieplan är sådana som du redan läser eller som du avser att läsa.

Du anmäler dig till prövning genom att hämta en blankett i receptionen, eller genom att använda formuläret via länken nedan.

Prövningstillfällen 2023–2024 i Kunskapens hus

Prövningsperioder:

1

2

3

4

Prövningstillfälle:

2023-09-19

2023-11-07

2024-02-20

2024-04-09

Sista anmälningsdag:

2023-08-29

2023-10-10

2024-01-24

2024-03-12

Ansökan till högre studier

Vad händer efter gymnasiet? Om du vill studera vidare på högskola, universitet, yrkeshögskola eller folkhögskola hittar du massor av bra information via länkarna nedan.

Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är sajten där du kan söka utbildning på alla Sveriges universitet och högskolor. Här kan du bli guidad på ett smidigt sätt genom anmälan.

Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns det mesta du behöver veta om högskoleutbildning från grundnivå upp till forskarnivå. Här finns också info om högskoleprovet, studentliv och utlandsstudier.

Behörighetsvisaren på Skolverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du se och jämföra vilka högskoleutbildningar du kan bli behörig till efter de olika gymnasieprogrammen.

Titta på UHR:s film om att söka information och anmäla sig till högskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkeshögskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Information om program, kurser och andra möjligheter inom YH.

Folkhögskola.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Sök bland alla kurser på Sveriges 155 folkhögskolor.

Vuxenutbildningen i Mark ligger i Kunskapens Hus. Här kan du till exempel komplettera dina gymnasiebetyg för att kunna söka drömutbildningen eller skaffa dig en yrkesexamen.

 

Studera utomlands

Gymnasiestudier i andra länder

Är du sugen på att studera utomlands under din gymnasietid? Då kan du byta ut årskurs två på naturvetenskaps-, samhällsvetenskaps- eller ekonomiprogrammet mot ett år på Svenska Skolan i England Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Frankrike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kenya Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Spanien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kontakta oss studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vad som gäller.

Läs mer om att plugga utomlands under gymnasietiden på Skolverkets Utbildningsguide. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att ansöka om ledighet för utlandsstudier under gymnasietiden – använd denna blankett. Pdf, 203.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Vill du delta i skolans utbyten med andra länder genom Erasmus+ kan du kontakta skolans internationella grupp.

Studera utomlands efter gymnasiet

Vill du studera utomlands efter gymnasiet kan du göra det som utbytesstudent från ett universitet eller en högskola i Sverige. Du kan också söka på egen hand till universitet och högskolor i andra länder, som så kallad freemover. Läs mer om alternativen på Studera.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Studera.nu hittar du det mesta du behöver veta om utlandsstudier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleprovet

Om du vill öka dina chanser att komma in på en högre utbildning kan du göra ett högskoleprov. Det kan ge dig en fördel i flera urvalsgrupper och öka dina möjligheter att komma in på de mer eftertraktade utbildningarna, förutsatt att du redan har rätt behörighet.

Högskoleprovet skrivs två gånger om året och du kan göra det här på Kunskapens Hus i Skene.

Aktuella provdatum och anmälningsperioder hittar du på Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du allt du behöver veta om högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du tips för att bli bättre på högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här anmäler du dig till högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

CSN – bidrag och lån

Du kan få studiemedel, det vill säga bidrag och lån, från CSN (Centrala studiestödsnämnden) om du studerar i Sverige eller utomlands. Vad du kan få beror bland annat på vad du ska studera, hur gammal du är och vilken situation du är i. Går du på gymnasiet kan du få bidrag till och med första halvåret du fyller 20 och lån från och med hösten samma år.

På CSN:s webbplats kan du ta reda på vilka bidrag och lån som är aktuella för olika typer av utbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om utlandsstudier med studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök om studiemedel genom att logga in med BankID på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Pia Struxsjö, studie- och yrkesvägledare
Pia har hand om följande gymnasieprogram: ekonomi, el och energi, estet, natur, teknik, vård- och omsorg samt idrottsutbildningar.
Telefon: 0320-21 73 97
Mejladress: pia.struxsjo@mark.se

Lisa Johansson, studie- och yrkesvägledare
Lisa har hand om följande gymnasieprogram: industri, bygg, samhäll, barn och fritid, försäljning, frisör, restaurang, introduktionsprogramet samt anpassad gymnasieskola.
Telefon: 0320-21 74 47
Mejladress: lisa.johansson@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen