Sidans innehåll

id

Idrottsgymnasiet

På Marks Gymnasieskola flödar det av idrottsentusiaster! Genom våra förstklassiga idrottsutbildningar har du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med den idrott som du brinner för.

Hos oss finns en stor idrottsanläggning med två fullmåttshallar, gym, löpslingor, fotbollsplaner och simhall. Dessutom har vi engagerade lärare och coacher från flera olika delar av Sverige och världen, som kompletterar varandra med sina olika styrkor och erfarenheter. Vi erbjuder NIU basket, LIU fotboll samt LIU övriga individuella idrotter.

NIU basket – Nationellt godkänd idrottsutbildning

NIU är en idrottsutbildning med lokal och regional antagning och vänder sig till dig som vill spela basket på elitnivå nationellt. Vid sidan av träningen får du utbildning i näringsfysiologi, idrottspsykologi och andra viktiga områden för elitidrottare.

Träning och spel

Vi tränar tre morgonpass i veckan och du kommer även att erbjudas eftermiddagspass med respektive samarbetsklubb. Våra träningar bedrivs bland annat i Arenahallen (två fullmåttshallar) och Kinnahallen som är godkänd för ligaspel.

På NIU har du möjlighet att spela i ungdomsserier genom Marbo Basket. Tjejer har också möjlighet att spela i Svenska Basketligan Dam Länk till annan webbplats. eller division 2 och killar i Basketettan Södra. Du har också möjlighet att spela vidare i din hemmaklubb.

Studier

Som elev på NIU följer du den poängplan för det program du blivit antagen till. Du läser också 400 poäng i ämnet specialidrott. Du har möjlighet att läsa utökade kurser och vid behov finns även möjligt att lägga upp studierna över fyra år.

Läs mer om specialidrott på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Ansök till NIU basket

Du ansöker till NIU basket mellan 1 september och 1 december via portalen: Basket Gymnasieansökan Länk till annan webbplats.

LIU fotboll – Lokal idrottsutbildning

Vår lokala idrottsutbildning (LIU) vänder sig till dig som är talangfull inom fotboll och är beredd att göra en seriös satsning på såväl din idrott som skolan. LIU innebär ett samarbete mellan din idrottsklubb och gymnasieskolan.

Träning och spel

Vi tränar två morgonpass i veckan. Övrig träning och matcher sker med din ordinarie förening. Vi har tillgång till konstgräsplan med fullmått och vi tränar ute året om. Viss träning bedrivs även i Arenahallen, simhallen Kaskad samt skolans gym.

Studier

Som elev på LIU följer du den poängplan för det program du blivit antagen till. Du läser också 200 poäng i ämnet Idrott och hälsa, specialisering, som individuellt val.

Ansök till LIU fotboll

Ansökan till LIU sker i samband med gymnasievalet via Antagningsenheten Sjuhärad Länk till annan webbplats.. I din ansökan gör du en intresseanmälan till den idrott du vill studera. Du måste bli antagen till programmet du söker för att komma in på LIU.

LIU Övriga idrotter – Lokal idrottsutbildning

Du kan också kombinera gymnasiet med en idrott som vi inte erbjuder på skolan, som ett individuellt val. En förutsättning är att du har en lokal förening som står bakom dig och att du själv tar ansvar för både din träning och den kursplan som vi upprättar tillsammans.

Studier

Du följer du den poängplan för det program du blivit antagen till. Du läser också 200 poäng i ämnet Idrott och hälsa, specialisering, som individuellt val. Dessa kurser läser du dels på skolan och dels genom apl (arbetsplatsförlagt lärande) på din idrottsförening.

Ansök till LIU övriga idrotter

Ansökan till LIU sker i samband med gymnasievalet via Antagningsenheten Sjuhärad Länk till annan webbplats.. I din ansökan gör du en intresseanmälan till den idrott du vill studera. Du måste bli antagen till programmet du söker för att komma in på LIU och en kursplan måste vara utformad och godkänd av skolan senast 1 juni.

Program du kan söka med idrottsutbildning

Fotbolls- och basketgymnasiet kan kombineras med något av nedanstående gymnasieprogram:
Barn- och fritidsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Estetiska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

LIU övriga idrotter kan kombineras med alla program på Marks Gymnasieskola.

Du måste bli antagen till något av dessa program på Marks Gymnasieskola för att komma in på en idrottsutbildning.

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Idrottsgymnasiet
Mejladress: idrottsgymnasiet@mark.se

Fredrik Larzénius
ansvarig för LIU övriga idrotter samt fotbollsgymnasiet
Telefon: 0739-57 57 21
Mejladress: fredrik.larzenius@mark.se

Glenn Dower
ansvarig för fotbollsgymnasiet
Telefon: 0730-39 35 51
Mejladress: glenn.dower@mark.se

Mikael Andersson, rektor
Telefon: 0320-21 73 49
Mejladress: mikael.andersson2@mark.se

mg_logo

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen