Sidans innehåll

eu

Marks Gymnasieskola i världen – internationalisering och utbyten

För oss är det viktigt att ge våra elever möjligheter att upptäcka och lära sig om världen. På Marks Gymnasieskola pågår ständigt aktiviteter som sträcker sig utanför Sveriges gränser och internationaliseringen drivs av engagerade lärare som ger alla elever möjlighet att resa under utbildningen. Som elev på MG kan du till exempel ha apl på en praktikplats utomlands.

Erasmusackreditering

Marks Gymnasieskola beviljades 2020 till Erasmus-ackreditering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vilket innebär att skolan är garanterad finansiering för elev- och personalutbyten utomlands mellan åren 2021 och 2027. I programmet uppmuntras skolor till att utföra utbyten och samarbeta med skolor i andra länder inom Europa. Certifikatet innebär att varje ansökningsprocess förenklas och gör att elever lättare kan utföra praktik utomlands.

Internationella utbyten

Vi har elevutbyten med skolor i Frankrike, Italien, Norge, Spanien och Tyskland. Flera av våra lärare deltar också i internationella kurser och konferenser. Vi har ofta utländska lärarkandidater och ibland kommer lärare för att jobbskugga. För elever på många yrkesprogram erbjuds tre veckors APL i Dublin, Irland.

Samarbete med EU och Amnesty

Marks Gymnasieskola är ambassadörsskola för Europaparlamentet och utbildar varje år juniorambassadörer med uppgift att informera andra elever om grundtankarna med den europeiska parlamentariska demokratin. Vi är också en “Skola för mänskliga rättigheter” i samarbete med Amnesty och deras modell som utgår från både internationella konventioner och den svenska skolans styrdokument. Dessa två samarbeten innebär internationalisering på hemmaplan med olika aktiviteter och kampanjer.

Pågående projekt

80 elever deltar just nu i utbyten med Liceo Edoardo Amaldi i Rom, Hans Sachs Gymnasium i Nürnberg, Askim Vidaregående skola i Norge, i Saverne, i Sitges och sex elever gör praktik i Dublin. Dessutom jobbskuggar personal och deltar i fortbildningskurser i bland annat Brighton, Oslo och Porto.

Läs gärna reportagen om våra elevers resor i MGZINE:
MGZINE #2 2020 Länk till annan webbplats.
MGZINE #2 2018 Länk till annan webbplats.

Studera utomlands

Vill du veta mer om studier utomlands? Läs mer på sidan Studie- och yrkesvägledning!

Kontakt

Kontakta någon av oss lärare som driver det internationella arbetet på skolan om du har några funderingar.

Jessika Jarold
Mejladress: jessika.jarold@mark.se

Anders Strömhäll
Mejladress: anders.stromhall@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen