Vård- och omsorgsboende i Marks kommun

Att bli äldre kan innebära förändrade behov och önskemål när det gäller boende. Vård- och omsorgsboende kan du som sökande beviljas när behovet av vård- och omsorg är så omfattande att det inte kan tillgodoses i det egna hemmet. I Mark finns flera vård- och omsorgsboenden på olika orter i kommunen.

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende är en boendeform för personer med stort behov av vård- och omsorgsinsatser. För att få en bostad i ett vård- och omsorgsboende måste du vända dig till en biståndshandläggare som träffar dig, utreder ditt behov och fattar ett beslut om vård- och omsorgsboende eller andra insatser. Boendeformen innebär att du hyr en lägenhet i ett vård- och omsorgsboende.

Personal och aktiviteter

Vi erbjuder en god och säker vård och omsorg med anpassade aktiviteter där du och alla besökare skall få ett gott bemötande. På vård- och omsorgsboende finns det omvårdnadspersonal dygnet runt. Du erbjuds även en fast omsorgskontakt som är en utsedd person som har ett särskilt ansvar för dig och ditt behov. Det finns också sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut knutna till boendet. Vissa vård- och omsorgsboenden är anpassade för personer med demenssjukdom.

Genomförandeplan

Tillsammans med din fasta omsorgskontakt skriver ni en genomförandeplan. Syftet med en genomförandeplan är att skapa tydlig struktur för det praktiska genomförandet och uppföljningen av en beslutad insats. Genom planen tydliggörs både för dig och för personalen vad som ska göras, vem som ska göra vad, när, hur, varför och hur länge.

Tänk på detta när du flyttar in

 • Glöm inte att göra en flyttanmälan hos Skatteverket.
 • Du måste teckna en egen hemförsäkring.

Du möblerar med dina egna möbler och tillhörigheter så som du själv vill ha det. Säng och madrass tillhandahåller boendet. Lägenheten bör vara möblerad utifrån ditt omvårdnadsbehov men också med hänsyn till personalens arbetsmiljö. Det handlar till exempel om att minska risken för att snubbla på mattor och sladdar. Tänk också på att ha en god belysning i lägenheten. Vi kan hjälpa dig med detta när du flyttar in.

Du ansvarar själv för dina värdesaker och eventuella kontanter som du förvarar i din lägenhet. I de fall du behöver hjälp med din ekonomi, vill vi gärna att dina anhöriga hjälper dig med det. Du kan också ansöka om god man.

Ansöka om vård- och omsorgsboende

Du ansöker om vård och omsorgsboende hos Äldreomsorgens biståndshandläggare.

Här finns information om hur du ansöker om vård- och omsorgsboende.

Jämkning av hyreskostnad vid dubbelt boende

Du som i samband med flytt till ett vård- och omsorgsboende får dubbel boendekostnad kan ansöka om att få den lägsta hyreskostnaden jämkad under som längst 3 månader.

Här finns en ifyllbar blankett för ansökan om jämkning av hyreskostnaden vid dubbelt boende. Pdf, 173.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Här finns information om hur Marks kommun behandlar dina personuppgifter.

9 träffar

 • Närbild på ett par äldre händer som spelar bingo.

  Fotskäl

  Almäng

  Almäng ligger i centrala Fotskäl nära förskola, skola och ishall. På Almäng finns en fin trädgård och vård- och omsorgboendet består av två avdelningar.

 • En närbild på ett par händer som håller i en kaffekopp.

  Horred

  Ekås

  Ekås ligger centralt beläget i Horred. I närheten finns vårdcentral, affär och trygghetsbostäder.

 • En närbild på två par händer som spelar brädspel.

  Sätila

  Klockaregården

  Klockaregården ligger i Sätila vid sjön Lygnern. Det finns en vacker innegård med växter, promenadgång och vattenfontän. Klockaregården har fyra olika avdelningar.

 • Kullabyn omgivet av lummig grönska en solig sommardag.

  Torestorp

  Kullabyn

  Kullabyn ligger centralt i Torestorp. Det finns en stor gemensam uteplats och möjligheter till natursköna promenader. I nära anslutning finns även trygghetsbostäder.

 • En välkomstskylt bland blommande rosenbuskar där det står "Välkommen till Lindäng".

  Skene

  Lindäng

  Lindängs vård- och omsorgsboende ligger centralt i Skene. Vård- och omsorgsboendet har fyra våningar. Det finns en fin trädgård där du som boende kan vistas.

 • Olof Markusgården en solig höstdag.

  Kinna

  Olof Markusgården

  Olof Markusgårdens vård- och omsorgsboende ligger centralt i Kinna och består av tre avdelningar. Det finns en trädgård där du kan ta en promenad eller sitta en stund på en utav parkbänkarna.

 • En närbild på händerna på två äldre kvinnor som sitter jämte varandra och äter middag.

  Kinna

  Rönnäng

  Rönnängs vård- och omsorgsboende ligger centralt, intill biblioteket och kommunhuset i Kinna. Vård och omsorgsboendet har sju avdelningar och närhet till grönområde.

 • En skylt med texten "Solgård Äldreboende".

  Fritsla

  Solgård

  Solgårds vård- och omsorgsboende är beläget i centrala Fritsla, nära skola och grönområde. Vård- och omsorgsboendet består av tre hus, Solgård 2, Solgård 4 och Solgård 6.

 • Stomsåker i vackert morgonljus en tidig höstmorgon.

  Hyssna

  Stomsåker

  Stomsåkers vård- och omsorgsboende är beläget i centrala Hyssna och består av två avdelningar. Det finns en vacker trädgård som inspirerar till utevistelse.