Sidans innehåll

Gårdsförsäljning av alkoholdrycker

Från och med 1 juni 2025 är det möjligt för småskaliga producenter att bedriva gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. För att få bedriva gårdsförsäljning behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Här kan du läsa om hur ansökningsprocessen går till och vilka bestämmelser som gäller.

Den 23 april 2025 beslutade regeringen om att tillåta småskaliga producenter försäljning av alkoholhaltiga drycker, så kallad gårdsförsäljning. Detta är tillåtet från och med den 1 juni 2025 och den nya lagen gäller fram till 31 maj 2031. Syftet med reformen är att stärka besöksnäringen och småskaliga producenter av öl, vin och sprit i hela landet.

Villkor och regler för gårdsförsäljning

Du som vill bedriva gårdsförsäljning behöver ansöka om försäljningstillstånd hos kommunen. Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Tillståndet kommer att vara tidsbegränsat och gäller som längst till 31 maj 2031.

Regler för försäljning:

  • Försäljning får endast ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang med koppling till drycken som säljs.
  • Besöksarrangemanget ska ha kunskapshöjande inslag. Med det menas att det ska vara ett guidat besök på odlingsmarken, ett guidar besök i lokalerna för dryckesframställning, att det ges information om odling och skörd, samt att det informeras om dryckernas råvaror, framställningsprocess eller historia.
  • Vid besöksarrangemanget ska information ges om alkoholens skadeverkningar.
  • Gårdsförsäljningen måste vara en mindre del av besöket, där fokus ligger på upplevelsen.
  • Försäljning får ske med högst 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker till varje kund vid samma besök.
  • Åldersgränsen för försäljning av alkoholdrycker är 20 år.
  • Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillverkaren själv ansvarar för.
    Det behöver inte vara en lokal inomhus.
  • Flera tillverkare får inte dela utrymme för försäljning. Däremot får själva tillverkningslokalen delas.
  • Försäljning får ske mellan klockan 10.00 och 20.00, alla dagar i veckan.
  • Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person måste alltid vara på plats vid försäljning.
  • Priset på dryckerna får inte vara lägre än tillverkningskostnaden plus ett skäligt påslag.
  • Provsmakning av tillverkade drycker får erbjudas i samband med försäljning och besöksarrangemang.
  • Straffansvar gäller vid brott mot reglerna, exempelvis om försäljning sker till minderåriga eller utan koppling till ett besöksarrangemang.

För att få tillstånd krävs att:

  • du som tillverkare är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker
  • din årsproduktion inte överstiger viss volym (sprit: 75 000 liter, jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol: 400 000 liter, jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol: 200 000 liter)
  • försäljningen sker från platsen där den huvudsakliga tillverkningen sker
  • vin tillverkas av druvor från dina egna odlingar

Utöver ovanstående krav gäller samma regler som vid ansökan om serveringstillstånd:

  • Tillståndshavaren måste vara både personligt och ekonomiskt lämplig. Det innebär att du sköter din ekonomi och att du inte har begått brott. Hur lämplighetsprövningen går till kan du läsa mer om längre ned på sidan i avsnittet "Processen för att ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning"
  • Tillståndshavaren behöver även ha kunskaper om alkohollagen. För att styrka kunskaperna behöver du bifoga ett intyg på godkänt kunskapsprov om alkohollagen till din ansökan. Kunskapsprovet bokas genom kommunen och genomförs tidigast från och med 1 juni 2025.

Egenkontrollprogram

För att du ska få tillstånd krävs dessutom att det finns ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs. Programmet ska bland annat redovisa hur åldersgränsen upprätthålls, hur besöksarrangemang genomförs och hur företaget säkerställer att det endast är de som deltagit på arrangemanget som får köpa alkoholdryck. I följande länk hittar du anvisningar till egenkontrollprogram: Anvisning till egenkontrollprogram för gårdsförsäljning av alkoholdrycker Pdf, 166.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Syftet med ett sådant program är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna. Ett egenkontrollprogram är dessutom ett villkor för att en ansökan om tillstånd ska anses vara komplett.

Mer information om hur ansökningsprocessen går till och vilka handlingar som behöver skickas med för att din ansökan ska anses vara komplett finner du här nedan.

Processen för att ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning

Ansökan om gårdsförsäljning kan tidigast lämnas in till kommunen den 1 juni. Innan lagen har trätt i kraft går det inte att tillämpa reglerna vid handläggning av ärenden eller i beslut.

Här kan du läsa om hur ansökningsprocessen går till och vad du behöver tänka igenom. Ju bättre du förbereder din ansökan, desto snabbare får du ett beslut.

Några saker som är bra att tänka på:

  • Samla ihop alla nödvändiga handlingar och se till att de är kompletta. Mer information om vad du behöver skicka med vid ansökan hittar du längre ned på sidan under avsnittet "Handlingar som ska skickas med vid ansökan om tillstånd för gårdsförsäljning". Snabblänk finner du i menyn till höger.
  • Planera noga hur du ska finansiera din verksamhet
  • Planera noga hur du ska utöva egenkontroll över din verksamhet
  • Innan du startar måste du även berätta för kommunen att du ska bedriva livsmedelsverksamhet. I följande länk kan du läsa mer om hur du går till väga för att registrera din livsmedelsverksamhet: Registrera livsmedelsverksamhet Länk till annan webbplats.

Blankett för ansökan om gårdsförsäljning hittar du här:

Ansökan om gårdsförsäljning av alkohol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Komplett ansökan underlättar

Det är viktigt att du skickar med alla dokument som krävs. Annars tar utredningen och beslutet längre tid. Läs därför anvisningarna noga och fyll i ansökan på bästa sätt.

  • När du har skickat in din ansökan registreras den. Därefter tilldelas du en handläggare.
  • Handläggaren är den person på miljöenheten som har hand om ditt ärende.
  • Du kommer få en bekräftelse på att ditt ärende har registrerats samt ett ärendenummer

För att ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning behöver du betala en avgift. En faktura kommer skickas till adressaten du angett som fakturamottagare i ansökan.

Kostnaden för ansökningen är under beredning och vi kommer att informera om den så snart vi har ett beslut.

Nästa steg är att handläggaren granskar dina ansökningshandlingar och påbörjar en utredning. Om din ansökan inte är komplett, alltså om någon uppgift eller handling saknas, får du ett meddelande från handläggaren där han eller hon ber dig att skicka in det som fattas. Handläggaren kan också höra av sig för att få svar på frågor.

Vi gör en lämplighetsprövning

Alkohollagen ställer stora krav på den som ska få ett försäljningstillstånd. Därför görs, som del i utredningen, en lämplighetsprövning av dig för att säkerställa att du sköter din ekonomi och att du inte har begått brott. Lämplighetsprövningen innebär bland annat att vi skickar en remiss till polisen för att se om du har dömts för brott, en remiss till Skatteverket för att se hur du skött ekonomin de senaste tre åren och vi gör en kontroll genom en kreditupplysning. Gällande ekonomin granskar vi historiken för både det sökande bolaget och för dig/er som har ett betydande inflytande. Därefter sammanställs dina insända dokument, remissvaren från de andra myndigheterna och vad lagen och riktlinjerna säger.

I nästa steg i processen får du ett beslut. Antingen blir det bifall, det vill säga att du får ett försäljningstillstånd, eller så får du ett avslag, vilket betyder att du inte får tillstånd.

Du har rätt att överklaga

Om du får avslag på din ansökan kan du överklaga till förvaltningsrätten. Din handläggare informerar dig om hur det går till.

Hur snabbt går det?

Du får räkna med att ett tillstånd för gårdsförsäljning tar cirka 10 veckor från det att din ansökan är komplett. Det är därför viktigt att du skickar in din ansökan i god tid och att du försöker fylla i den fullständigt och rätt. Om du måste komplettera din ansökan kan miljöenheten inte fortsätta sin utredning förrän du skickat in de uppgifter och handlingar som saknas.

Handlingar du behöver skicka med vid ansökan om tillstånd för gårdsförsäljning

Vid ansökan om tillstånd för gårdsförsäljning behöver följande handlingar skickas med:

Du måste kunna visa vem eller vilka som äger företaget som ska bedriva gårdsförsäljningen. Hur du gör det beror på vilken bolagsform du valt.

  • Om den som ansöker är ett aktiebolag måste du skicka med en kopia av aktieboken.
  • Om ett aktiebolag ägs av annat aktiebolag måste du skicka med aktiebok även för detta bolag.
  • Om den som ansöker är ett handelsbolag eller kommanditbolag måste du skicka med bolagsavtal.
  • Om det inte finns något bolagsavtal måste du meddela detta skriftligt till förvaltningen.

Du ska kunna visa hur finansieringen av verksamheten har gått till.

  • Vid inköp av ny produktionsanläggning ska handlingar som styrker köpet och finansieringen bifogas, till exempel lånehandlingar, kontoutdrag. Du måste kunna visa varifrån pengarna kommer som du använt för köpet.
  • I länken "Finansieringsplan" nedan kan du ladda ned den blankett som du behöver fylla i och bifoga med din ansökan

Finansieringsplan Pdf, 220.1 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Om den som ansöker har tagit över verksamheten från en tidigare ägare måste du skicka med avtal för överlåtelsen av verksamheten. Det kan till exempel vara ett köpeavtal, franchiseavtal eller arrendekontrakt.

Du ska kunna visa att du har rätt att använda (disponera) lokalen där försäljningen ska ske. Bevis på detta kan till exempel vara kopia på hyreskontraktet, arrendeavtal eller bevis på äganderätt till fastigheten.

  • Om du hyr i första hand ska du skicka med en kopia av hyreskontraktet.
  • Om du hyr i andra hand ska du skicka med en kopia på grundhyresavtalet, andrahandskontraktet och ett intyg som visar att hyresvärden har godkänt uthyrning i andra hand.
  • Kontraktet måste vara undertecknat och visa att hyresgästen är samma företag som nu söker försäljningstillstånd.

Försäljning av alkohol kräver kunskap om svensk alkohollagstiftning. Provet är utformat av Folkhälsomyndigheten och här Kunskapsprov om alkohollagstiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om hur provet går till och vad frågorna handlar om.

Kunskapsprovet bokas genom kommunen och genomförs tidigast från och med 1 juni 2025.

För att du ska få tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker så måste du utöva egenkontroll över din verksamhet. För den egenkontrollen ska du ha ett särskilt program, ett egenkontrollprogram. Programmet ska du lämna in till oss med din ansökan.

Ta del av anvisningen för egenkontrollprogram för att bättre förstå vad egenkontrollprogrammet är för något och hur det ska utformas:

Anvisning till egenkontrollprogram för gårdsförsäljning av alkoholdrycker Pdf, 166.1 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Om du använder dig av ombud så ska fullmakt för ombudet lämnas in med ansökan. Av fullmakten ska framgå namn, adress, telefonnummer och e-postadress till ombudet

  • Skatteverkets beslut om tillverkning av alkoholdryck
  • Senaste volymrapporten över tillverkad alkoholdryck alternativt uppgift om förväntad produktionsvolym
  • Beskrivning av besöksarrangemanget
  • Beskrivning av momenten i er tillverkningsprocess
  • Belopp för att delta i besöksarrangemanget
  • Situationsplan där försäljningsstället och stället där besöksarrangemanget sker är markerade
  • Er information till gästerna om alkoholens skadeverkningar
  • Ritning över lokalerna
  • Bevis om äganderätt till odlingsmarken (gäller enbart vid gårdsförsäljning av vin)

Tillsyn av gårdsförsäljning

Kommunen genomför tillsyn över de tillståndshavare som bedriver gårdsförsäljning av alkohol för att kontrollera att bestämmelser i alkohollagen följs. Tillsynsarbetet bedrivs främst genom planerad yttre och inre tillsyn.

Vid den yttre tillsynen görs ett besök på serveringsstället under pågående verksamhet. Tillsynen sker oanmält för att kontrollera att verksamheten bedrivs i enlighet med alkohollagen. Vid den yttre tillsynen kontrollerar vi bland annat:

  • att du har en ansvarsfull försäljning
  • att försäljningsansvarig finns på plats
  • att försäljningstiderna följs

I den inre tillsynen ingår normalt att kontrollera om den som har föräljningstillstånd fortfarande uppfyller alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet. Den inre tillsynen är administrativ och sker med stöd av remisser mellan myndigheter (såsom Polismyndigheten, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten) och lagstadgat informationsutbyte.

Avgifter för tillstånd och tillsyn gällande gårdsförsäljning

Kommunen tar ut en avgift för att hantera ansökan om gårdsförsäljning. Har du ett försäljningstillstånd behöver du även betala för tillsynen av din verksamhet.

Kostnaderna är för närvarande under beredning och vi kommer att informera om dem så snart vi har ett beslut i slutet av juni. Rekommendationen från Länsstyrelsen är att kostnaden för prövning av gårdsförsäljning ska ligga i nivå med kostnaden för prövning av serveringstillstånd. Här ser du vilka avgifter som gäller där:

Avgifter för alkohol och tobak Öppnas i nytt fönster.

Läs mer

För vidare information om vad gårdsförsäljning av alkoholdrycker innebär, läs gärna vidare på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Gårdsförsäljning av alkoholdrycker — Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta miljöenheten

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: miljoenheten@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Bygg- och miljöförvaltningen