Livsmedelsverksamhet
Alla livsmedelsverksamheter i Marks kommun måste vara registrerade. Som livsmedelsföretagare har du också ansvar för att livsmedlen du säljer eller skänker är säkra, rätt märkta och inte vilseleder konsumenten. Tänk på att även tillhandahållande av dricksvatten räknas som en livsmedelsverksamhet. Här finns information till dig som har eller planerar att starta ett livsmedelsföretag.
-
Ska du starta livsmedelsverksamhet? Då ska du först anmäla verksamheten till kommunens miljöenhet för registrering.
-
Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Det används i dryck, i matlagning och i livsmedelsproduktion. Därför är det viktigt att vattnet är rent och att det kontrolleras regelbundet. Du som producerar dricksvatten är ansvarig för att det håller rätt kvalitet. Om din dricksvattenanläggning omfattas av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2022:12) ska den registreras hos bygg- och miljönämnden.
-
Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att känna till de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du och din personal vet vilka risker som finns vid livsmedelshanteringen och hur man gör för att producera säker mat. Ingen konsument ska bli lurad. Här får du råd och information om vilka krav du ska uppfylla.
-
Ansvaret för livsmedelskontrollen delas mellan Livsmedelsverket, länsstyrelserna och kommunerna. I Marks kommun har Miljönämnden ansvaret för kontrollen.