Sidans innehåll

Miljöfarlig verksamhet

Bensinstationer, verkstäder, industrier, lantbruk, reningsverk, täkter är exempel på miljöfarliga verksamheter. Dessa verksamheter kan ge utsläpp till mark, luft eller vatten som kan påverka vår miljö eller hälsa negativt. Här kan du läsa om vilka bestämmelser som gäller.

Anmälnings- och tillståndsplikt

Miljöfarliga verksamheter delas in i olika kategorier beroende på miljöpåverkan. Dessa kallas A, B, C- eller U-anläggningar och omfattas av olika regler, lagar, tillstånd och anmälningar. I miljöprövningsförordningen kan du avgöra om din verksamhet är tillstånds- eller anmälningspliktig.

Miljöprövningsförordningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information finns på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Anmälningspliktiga verksamheter

Anmälan krävs innan vissa verksamheter får starta men även för en del åtgärder. Du får starta din verksamhet tidigast 6 veckor efter att anmälan har skickats in, om inte bygg- och miljönämnden bestämmer något annat. Blankett för anmälan finner du här: Anmälan miljöfarlig verksamhet Öppnas i nytt fönster.

Exempel på anmälningspliktiga verksamheter

  • industrier, mekaniska verkstäder
  • lantbruk
  • verkstäder för lackering och andra typer av ytbearbetning
  • bensinstationer
  • fordonstvättar
  • anläggningar för motorsport och skjutbanor
  • vindkraft
  • sanera förorenade områden
  • hantera vissa schaktmassor

Tillståndspliktiga verksamheter

Tillstånd för B verksamheter ges av länsstyrelsen. För A- verksamheter är det Miljödomstolen som gör prövningen. Att få ett tillstånd kan ta lång tid och du får inte starta verksamheten innan du fått ett tillstånd.

Prövning av miljöfarlig verksamhet - Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prövning av miljöfarlig verksamhet - Miljödomstolen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på tillståndspliktiga verksamheter:

  • större industrier
  • anläggningar för behandling av avfall
  • avloppsreningsverk
  • större lantbruk
  • vindkraftparker

Vid övertagande eller ändringar av en verksamhet

Tar du över en miljöfarlig verksamhet ska du så fort som möjligt informera bygg- och miljönämnden om det. Ibland kan du behöva lämna in en ny anmälan, eller söka nytt tillstånd, även om du inte ändrar själva verksamheten.

Ändringar i verksamheten kan behöva anmälas till bygg- och miljönämnden och för en del förändringar kan du behöva söka nytt tillstånd. En ändring kan vara:

  • verksamheten utökas
  • verksamheten minskas
  • planerar att börja använda nya miljöfarliga kemikalier
  • förändringar i reningsutrustning/processer

Verksamhet som inte behöver tillstånd eller anmälan

Verksamheter som hamnar under anmälningspliktig nivå kallas U-anläggningar. Men miljöbalkens regler gäller även för denna typ av verksamhet och omfattas även av miljötillsyn från bygg- och miljönämnden.

Verksamheter i vattenskyddsområde

Verksamheter inom ett vattenskyddsområde omfattas oftast av hårdare krav. Vissa saker är förbjudna och andra kräver tillstånd eller anmälan.

Här kan du se vattenskyddsområdena i Marks kommun Öppnas i nytt fönster..

Egenkontroll

Egenkontroll är enkelt beskrivet rutiner och arbetssätt. Det bör vara en naturlig del av det dagliga arbetet och bygga på en riskbedömning hur din verksamhet kan påverka miljön eller människors hälsa. Kan din verksamhet påverka luft, vatten, orsaka buller eller lukt och i så fall på vilket sätt? Vilka olyckor kan ske och om det skulle inträffa en olycka i din verksamhet, vilka konsekvenser skulle det få? En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan skada inträffar. Egenkontrollen syftar till att tänka igenom olika scenarier innan de händer och skapa rutiner för att förebygga dessa. Har du en anmälnings- eller tillståndspliktig verksamhet är det krav på att egenkontrollen ska vara dokumenterad.

Läs mer på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygglov?

Tänk på att det kan krävas bygglov eller bygganmälan om du planerar att bygga nytt eller ändra i en befintlig byggnad. Bygga nytt, ändra och riva i Marks kommun Öppnas i nytt fönster.

Tillsyn

Bygg- och miljönämnden som är tillsynsmyndigheten, ska på eget initiativ eller efter klagomål utöva tillsyn. Miljötillsyn är viktigt för att uppfylla miljöbalkens mål. Målet med miljöbalken är att skydda miljön och människors hälsa och dess regler gäller både privatpersoner och företag. All verksamhet som kan påverka människors hälsa eller miljön negativt ingår i vårt tillsynsområde. Verksamhet i det här fallet kan vara allt från en industri, eldning av avfall till nedskräpning så det är ett stort område. Genom tillsyn kan avvikelser upptäckas och åtgärdas, vilket är viktigt för att skydda miljön och människors hälsa samt för rättvisa förutsättningar för olika verksamheter. Tillsyn innebär också att ge rådgivning och information.

När sker tillsyn?

Hur ofta miljöenheten besöker en verksamhet beror på verksamhetens typ, storlek och risk. Stora verksamheter med större risk besöks oftare än de med mindre risk. Ytterligare tillsyn kan ske om det behövs uppföljning av större avvikelser från första besöket, eller oanmäld tillsyn om klagomål inkommer.

Ibland sker tillsyn utan besök på plats, till exempel vid ansökan om dispens eller tillstånd, vid inkommande ansökningar eller anmälningar, genom årliga rapporter eller när handlingar begärs in för granskning.

Vad kostar det?

Bygg- och miljönämnden tar ut en avgift för tillsyn av miljöfarlig verksamhet. En del verksamheter förhandsdebiteras och andra efterhandsdebiteras. Vi tar även ut en avgift för att handlägga anmälan/ansökningar.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Öppnas i nytt fönster.

Övrig information

Bekämpningsmedel för företag Öppnas i nytt fönster.

Informationsblad om att förvara kemiska produkter på rätt sätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avfallshantering för företag Öppnas i nytt fönster.

Information om verksamhetsavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta miljöenheten

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: miljoenheten@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen