Sidans innehåll
Sophämtning
Här får du reda på de viktigaste sakerna du ska tänka på för att tömningen av dina sopkärl ska fungera bra.
Schema för sophämtning
Under normala omständigheter hämtas ditt avfall vardagar mellan klockan 06.00 och 21.00. Du kan se ditt ordinarie schema för sophämtning i e-tjänsten för vatten, avlopp och renhållning eller genom att direkt gå till hämtningsschema. Gå in på länken till hämntingschemat, skriv in din adress och klicka sedan på knappen ladda ner. Direkt till hämtningsschema Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om dina kärl inte har blivit tömda
Om dina kärl inte har blivit tömda på tömningsdagen kan det bero på att vi är försenade eller att du har fått en lapp på ditt kärl där det står vad orsaken är till att kärlet inte blivit tömt.
Försenad sophämtning
Om sophämtningen är försenad hittar du information om det under aktuella arbeten och störningar. Är sophämtningen försenad, låt ditt kärl stå kvar på tömningsplatsen tills det är tömt.
Till aktuella arbeten och störningar
Du har fått en lapp på ditt kärl
Det kan finnas flera orsaker till att ditt kärl inte är tömt. Det kan vara placerat fel, är för tungt eller svårt att komma åt. Du kan få en lapp på ditt kärl om chauffören vill uppmärksamma dig om något.
Kärlet är överfullt eller för tungt
Ditt kärl ska kunna rulla och locket ska vara stängt. Om du märker att ditt kärl är för litet och lätt blir för fullt, fundera på om du kan sortera ditt avfall lite mer. Ju bättre du sorterar desto bättre för din plånbok och miljön. Förpackningar sorterar du enkelt på en av kommunens återvinningsstationer.
Hitta en återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sortera du redan ut alla förpackningar? Då är det kanske dags för ett större kärl. Hör av dig till vår kundtjänst för vatten, avlopp och renhållning, så hjälper de dig.
Är ditt kärl överfullt tre gånger under de senaste tio tömningarna behöver du betala en avgift enligt gällande renhållningstaxa.
Avfallet sitter fast
Kolla alltid så att ditt avfall ligger löst i kärlet på tömningsdagen. Trycker du ner påsarna för mycket kan de lätt kilas fast. Kalla vinterdagar kan det hända att avfallspåsarna fryser fast. Skaka på kärlet lite då och då under köldperioder och peta loss fastfrusna påsar med ett kvastskaft eller liknande.
Det är också viktigt att använda de ventilerade påshållarna som är avsedda för att ha biopåsen i, de som levererades tillsammans med tunnan. Biopåsarna är gjorda för att kunna släppa igenom vattenånga för att få matavfallet att till viss del torka upp. Det fungerar dock bara om du sätter påsen i de ventilerade påshållarna så att de får luft.
Felvända kärl
Underlättar för chauffören och ställ dina kärl med draghandtaget tillgängligt på tömningsdagen. Chauffören ska inte behöva vrida kärlen för att komma åt draghandtaget.
Du har sorterat fel
Om du har sorterat dina sopor fel tömmer chauffören inte dina kärl. Läs mer om hur du sortera mat- och restavfall i vår källsorteringsguide.
Felanmäl kärl som inte har blivit tömda
Har dina kärl inte blivit tömda kan du göra en felanmälaan och låta dina kärl stå ute tills det är tömt.
Behöver du nya matavfallspåsar?
Om du bor i villa, knyt en biopåse på ditt sopkärl, så får du en ny rulle när kärlet töms. Bor du i flerfamiljshus ska du fråga din fastighetsskötare. Om du äger ett flerfamiljshus kontaktar du kundtjänst för beställning av påsar.
Biopåsarna har ett bäst-före datum och får sämre hållbarhet med tiden. Det är därför ingen idé att lagra flera rullar över tid, då riskerar de att bli dåliga innan du får möjlighet att använda dem.
Vad händer med kärlavfallet?
Avfallsbilarna är utrustade med två fack och avfallet hålls separerat. Innehållet i biopåsarna krossas, blandas med vatten och pressas till en slurry varefter det rötas och omvandlas till biogas och biogödsel. De andra påsarna med restavfall/brännbart material krossas och används som bränsle på Ryaverket i Borås där det produceras fjärrvärme, fjärrkyla och el.
Allt restavfall ska vara packat i plastpåsar, både för att minska nedskräpning vid tömning men även för hygienen i kärlen. Tryck gärna ut så mycket luft det går ur påsarna så de inte spricker när de packas ihop i sopbilen. Tunga saker som skrot, stekpannor och bildelar etcetera får inte läggas i avfallspåsarna, utan ska lämnas till återvinningscentralen vid Skene Skog. Om du har krossat glas, så tänk på att packa det väl så ingen kommer till skada.
Frågor och svar om matavfallspåsar
Vad är en bioplastpåse
Bioplastpåsar är tillverkade av förnybar råvara (biobaserad plast) och/eller är biologiskt nedbrytbar. Matavfallspåsen som används i Mark är tillverkad av delvis förnybar råvara samt nedbrytbar. Cirka 55 % av biopåsen består av en förnybar råvara i form av stärkelse, resten kommer från råolja.
Det finns biopåsar som inte är nedbrytbara, men tillverkade av förnybar råvara. Det kan exempelvis vara bärkassar i matbutiker vars påsar ofta är tillverkade av sockerrör eller majs. Dessa är bra då de ersätter fossil olja, men om de hamnar i naturen bryts de inte ner och försvinner. De kan orsaka skada i djur och även med stor sannolikhet hamna i våra vattendrag och till slut i havet.
För nedbrytbara påsar är den förnybara råvaran stärkelse, ofta av majs eller potatis, eller vegetabiliska oljor. Än så länge finns inga biologiskt nedbrytbara påsar som är helt tillverkade av förnybar plast.
Varför har bioplastpåsen ett bäst-före-datum?
Biopåsen är designad för att brytas ner, vilket gör att dess hållbarhet minskar med tiden, även när den ligger oanvänd. För att den ska hålla så länge som möjligt bör den förvaras mörkt och svalt. Det är bäst att använda påsen inom 15 månader från tillverkningsdatumet.
Var hittar jag bäst-före-datum på påsen?
Varje biopåse har en stämpel som visar vilken vecka och vilket år den tillverkades. Du hittar stämpeln på varje påse på rullen.
Varför måste jag använda den bruna ventilerade påshållaren?
Anledningen är att man kan likna det vid att påsen andas. När matavfall bryts ner bildas det mycket vätska. När påsen placeras i den ventilerade påshållaren kan vätskan som ”andats” ut ur påsen komma ut i luften. Om påsen sitter i en vanlig tät hink så kommer vätskan inte längre, utan rinner garanterat ner i botten av kärlet och påskyndar påsens nedbrytning så den riskerar går sönder.
På sensommaren och hösten när det är mycket fuktigt ute, kan luften utanför påsen vara så mättad av fukt att det kan bli problem även om den ventilerade påshållaren används. Då kan det hjälpa att slänga lite mer av (oblekt) hushållspapper i matavfallspåsen. Det går också bra att vika ihop någon sida av en tidning och lägga i botten av påsen.
Det är larver i min tunna - vad ska jag göra?
Om det finns sopor i tunnan kan du spraya den med ättiksprit (12%) både inuti och på soporna. Spraya ordentligt, även på utsidan av tunnan. Dagen efter bör du se en betydande minskning av larverna. Detta kan även göras som en förebyggande åtgärd. Tänk på att spola ur tunnan efter nästa tömning. Om tunnan står mycket i solen kan det vara bra att flytta den till en skuggig plats.
Jag tycker min påse läcker – vad ska jag göra?
- Använd den ventilerade påshållaren
- Släng inte för blöta matrester i påsen. Låt dem rinna i vasken eller i en sil först.
- Det går bra att kasta använt blekt hushållspapper i påsen som hjälper till att suga upp vätska
- Vid stora problem går det bra att vika ihop en tidningssida och lägga i botten
- Byt påsen oftare. Vid varm och fuktig väderlek kan den behöva bytas varannan dag.
Varför ska matavfallspåsen vara komposterbar när matavfallet inte komposteras utan rötas till biogas?
Vi strävar efter att återföra näringsämnen från matrester till jordbruksmark för att sluta kretsloppet. Även om alla rester av plastpåsar inte försvinner i behandlingsprocessen, kan en nedbrytbar påse brytas ner om den hamnar i åkermarken.
Innan matavfallet rötas, sorteras påsarna bort för förbränning. Tyvärr kan en viss mängd påsar följa med in i rötkammaren. Efter rötningen, när biogas produceras, finns det kvar vätska med viktiga näringsämnen som fosfor och kväve, vilken återförs till åkermark för att odla ny mat. Om påsrester inte bryts ner helt kan de omvandlas till mikroplaster som sköljs ut i vattendrag.
Hur håller jag skadedjur borta?
För att undvika skadedjur, var noga med att stänga matavfallspåsen. Ha som vana att bara fylla två tredjedelar av matavfallspåsen. På så sätt har du tillräckligt med plats för att knyta eller vika ihop den. Samtidigt hjälper det dig att komma ihåg att tömma påsen två till tre gånger i veckan, då håller påsen bra och det börjar inte lukta i hemmet.
Sopkärlet på tomten kan dra till sig skadedjur. Kontrollera att kärlet är helt och att locket går att stänga. Behöver du ett nytt kärl, hör av dig till Marks kommuns kundtjänst för vatten, avlopp och renhållning.
Rengör kärlet med jämna mellanrum, framförallt sommartid. Spolar ur och skrubba kärlet och spreja in det med en lösning på 1 del ättika och 2 delar vatten. Det tar död på eventuella larver och håller kärlet rent.
Du kan också köpa kärltvätt från vår entreprenör för hämtning av hushållsavfallet. Kontakta LBC för mer information och beställning.
Papperspåsar för matavfall
Om du vill testa papperspåsar istället för bioplastpåsar så har du möjlighet att hämta dem i kommunhuset på Boråsvägen 40 eller på något av kommunens bibliotek.
Adresser och öpettider på bibliotekens webbsida Länk till annan webbplats.
Fördelar med papperspåsar jämfört med bioplastpåsar:
- Papperspåsar är gjorda av råvara från skogen, som är förnybar, till skillnad från bioplastpåsarna som innehåller ca 50 procent fossil olja.
- Den håller bättre mot vassa matrester som till exempel äggskal och benrester.
- Den blir inte sämre vid lagring. Många bioplastpåsar måste kastas varje år för att de blivit för gamla och börjar spricka.
- Papperspåsar sprider inga mikroplaster.
- Mindre matavfall går förlorat i förbehandlingen på biogasanläggningen när det samlats in i papperspåsar.
- Papperspåsarna i sig kan bli till biogas, till skillnad från bioplastpåsar.
Frågor och svar om papperspåsar
Är bioplastpåsen vi använder idag inte bra?
Bioplastpåsen är inte jättedålig, men inte lika bra som papperspåsen. Bioplastpåsen består bara av 50 procent förnybar råvara. Den andra hälften är fossil olja. Bioplastpåsen bidrar alltså till utsläpp av växthusgaser. Dessutom kan rester från påsen brytas ner till mikroplaster och spridas på åkermark via biogödseln.
När ditt matavfall i bioplastpåsen kommer till avfallsanläggningen behöver den sorteras ut. Påsen kan nämligen inte bli till biogas, som matavfallet blir. En del matavfall följer med påsen i den processen. Det bortsorterade skickas sedan till förbränning. I Sverige har vi som mål att 75 procent av allt matavfall verkligen ska kunna cirkulera som växtnäring till åkermark. I Mark når vi bara drygt 60 procent, så vi har inte råd att låta mer gå förlorat.
Varför använder vi inte papperspåsar generellt i kommunen?
Det ligger ett förslag till politiken att övergå till papperspåsar i hela kommunen i samband med byte av insamlingssystem. Mer information kommer när eventuella beslut är fattade.
Kan jag använda fruktpåsen från affären som matavfallspåse?
Det beror på. Många papperspåsar i butik är för tunna och inte gjorda av papper som tål väta alls. Men om butiken har en påse där det på påsen står att den är godkänd för matavfall, så går det bra att använda den. Kom ihåg att plocka bort eventuella självscanningsetiketter innan.
Har papperspåsar också ett bäst-före-datum?
Nej, papperspåsen har inget bäst före-datum till skillnad från den gröna bioplastpåsen. Papperspåsen kan alltså förvaras länge innan du använder den. Bioplastpåsarna vi har idag har bara en hållbarhet på ca ett år. Därefter försämras bioplastpåsens hållbarhet och den spricker lätt.
Text
Text
Text
Kontakta kundtjänst för vatten, avlopp och renhållning, Marks kommun
Telefontid: 10.00–12.00 och 13.00–14.30
Telefon: 0320 21 70 55
Mejladress: kundtjanst@mark.se
Kontakta LBC:s kundtjänst för hämtning av mat- och restavfall
Har du frågor om utebliven sophämtning, extra tömning, kärlplacering, hämtschema, kärltvätt eller trasiga kärl? Kontakta LBC.
Telefontid: 07.00-12.00 och 13.00-16.00 helgfri måndag till fredag.
Telefon: 033-17 74 79
Mejl: hushall@lbc-boras.se
För frågor om abonnemang, fakturering, avgifter och ägarbyten kontaktar du Marks kommuns kundtjänst.
Uppdaterad:
Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen