Sidans innehåll
Testa papperspåsar för ditt matavfall
Idag får du bioplastpåsar för ditt matavfall. Vill du testa papperspåsar istället har du möjlighet att hämta dem i kommunhusen eller på något av kommunens bibliotek.
Det finns flera fördelar med papperspåsar jämfört med bioplastpåsar:
- Papperspåsar är gjorda av råvara från skogen, som är förnybar, till skillnad från bioplastpåsarna som innehåller ca 50 procent fossil olja.
- Den håller bättre mot vassa matrester som till exempel äggskal och benrester.
- Den blir inte sämre vid lagring. Många bioplastpåsar måste kastas varje år för att de blivit för gamla och börjar spricka.
- Papperspåsar sprider inga mikroplaster.
- Mindre matavfall går förlorat i förbehandlingen på biogasanläggningen när det samlats in i papperspåsar.
- Papperspåsarna i sig kan bli till biogas, till skillnad från bioplastpåsar.
Hämta papperspåsar
Du kan hämta papperspåsar i kommunhuset på Boråsvägen 40 i Kinna och på kommunens bibliotek.
Öppettider kommunhuset i Kinna
Adresser och öpettider på bibliotekens webbsida Länk till annan webbplats.
Så här använder du papperspåsen
- Använd den ventilerande påshållaren, då håller påsen mycket bättre mot väta. Har du ingen sådan hemma, hör av dig till vår kundtjänst för att beställa en ny.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
- Byt papperspåse varannan eller var tredje dag, även om den inte är full. Det minskar risken för läckage.
- Undvik flugor och larver genom att skölja och skura ur kärlet med jämna mellanrum. Får du problem med flugor eller larver, spraya med lite ättika runt kanterna i kärlet. Det tar bort dåligt lukt och håller flugorna borta.
- Fyll påsen inte helt utan bara till den streckade linjen. Då har du tillräckligt med plats för att vika ihop och stänga påsen innan du slänger den i kärlet. I filmen kan du se knepet för att vika påsen för att inte riskera överfylla.
- Se till att skåpet du förvarar behållaren i är ventilerat. Det räcker med att sätta en liten distans på insidan av luckan, till exempel en bit självhäftande möbeltass.
Frågor och svar om papperspåsar
Är bioplastpåsen vi använder idag inte bra?
Bioplastpåsen är inte jättedålig, men inte lika bra som papperspåsen. Bioplastpåsen består bara av 50 procent förnybar råvara. Den andra hälften är fossil olja. Bioplastpåsen bidrar alltså till utsläpp av växthusgaser. Dessutom kan rester från påsen brytas ner till mikroplaster och spridas på åkermark via biogödseln.
När ditt matavfall i bioplastpåsen kommer till avfallsanläggningen behöver den sorteras ut. Påsen kan nämligen inte bli till biogas, som matavfallet blir. En del matavfall följer med påsen i den processen. Det bortsorterade skickas sedan till förbränning. I Sverige har vi som mål att 75 procent av allt matavfall verkligen ska kunna cirkulera som växtnäring till åkermark. I Mark når vi bara drygt 60 procent, så vi har inte råd att låta mer gå förlorat.
Varför använder vi inte papperspåsar generellt i kommunen?
Det ligger ett förslag till politiken att övergå till papperspåsar i hela kommunen i samband med byte av insamlingssystem. Mer information kommer när eventuella beslut är fattade.
Kan jag använda fruktpåsen från affären som matavfallspåse?
Det beror på. Många papperspåsar i butik är för tunna och inte gjorda av papper som tål väta alls. Men om butiken har en påse där det på påsen står att den är godkänd för matavfall, så går det bra att använda den. Kom ihåg att plocka bort eventuella självscanningsetiketter innan.
Har papperspåsar också ett bäst före datum?
Nej, papperspåsen har inget bäst före-datum till skillnad från den gröna bioplastpåsen. Papperspåsen kan alltså förvaras länge innan du använder den. Bioplastpåsarna vi har idag har bara en hållbarhet på ca ett år. Därefter försämras bioplastpåsens hållbarhet och den spricker lätt.
Kontakta kontaktcenter
Telefontider:
Måndag–fredag klockan 8.00–16.00
Öppettider för besök
Måndag–fredag klockan 7.30–16.00
Besöksadress: Kommunhuset, Boråsvägen 40 Kinna
Telefon: 0320-21 70 00
Mejladress: kontaktcenter@mark.se
Uppdaterad:
Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen