Sidans innehåll

Nytt eget avlopp

Innan du får anlägga nytt avlopp med ansluten vattentoalett måste du ansöka om ett skriftligt tillstånd från Bygg- och miljönämnden. Gäller det en avloppsanläggning för bad-, disk- och tvättvatten (BDT-avlopp) eller ändring av en befintlig anläggning för vattentoalett krävs en anmälan.

Tillstånd eller anmälan

Börja inte anlägga en avloppsanläggning utan tillstånd och förändra inte ditt avlopp utan anmälan. Att anlägga ett nytt avlopp utan tillstånd eller anmälan är förenat med en miljösanktionsavgift på upp till 5 000 kr.

Ansökan eller anmälan kan du göra via vår e-tjänst. Länk till e-tjänsten hittar du längst ned på denna sida. Om du saknar möjlighet att ansöka via e-tjänst är du välkomna att kontakta oss så ordnar vi en blankett åt dig (0320-21 70 00, kontaktcenter@mark.se).

Innan du ansöker

Ta reda på vilken skyddsnivå som gäller på din fastighet. Kontakta oss på miljöenheten så kan vi ge information om vad som gäller (miljoenheten@mark.se).

Läs på angående reningstekniker som kan vara aktuella för din fastighet. Besök gärna hemsidan www.avloppsguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Behöver du hjälp med att planera ditt avlopp, kontakta en gräventreprenör eller en VA-konsult för råd och hjälp. Tips på VA-konsulter och diplomerade grävare finns på avloppsguidens hemsida.

https://avloppsguiden.se/kommuner/mark/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ska ansökan eller anmälan innehålla?

För att underlätta handläggningen av ärendet är det viktigt att din ansökan eller anmälan är komplett. Observera att det är du som sökande som ansvarar för att ta fram och bifoga de dokument och handlingar som krävs.

Förutom att fylla i själva ansökningsblanketten ska du bifoga situationsplan i skala 1:500 och 1:2000.

Här kan du se ett exempel på situationsplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om någon annan, exempelvis en gräventreprenör, företräder dig som sökande och sköter kontakten med miljöenheten krävs att en fullmakt bifogas ansökan.

Fullmakt avloppsansökan Pdf, 283.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Provgrop och platsbesök

När din ansökan är inskickad kommer den att tilldelas en handläggare. Om du ansöker för att anlägga en markbaserad anläggning, exempelvis infiltration, behöver vi ta reda på om markförhållandena är lämpliga för detta. Markundersökning i form av en provgrop krävs för att säkerställa att marken har god genomsläpplighet, tillräckligt mäktiga jordlager och tillräckligt avstånd till grundvatten. Provgropen bör om möjligt vara 2-2,5 meter djup.

Läs mer om markundersökning och provgrop här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Planerar du att anlägga ett minireningsverk krävs i regel ingen provgrop men vi kommer ändå ut på ett platsbesök i samband med prövningsärendet.

Avgifter för prövning av ansökan/anmälan

Vid prövning av avloppsansökan eller avloppsanmälan tas en fast schablonavgift ut, i enlighet med Marks kommuns taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Läs mer om avgiften här Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Öppnas i nytt fönster.

I avgiften ingår förutom handläggningen av ansökan även administration, arkivering, restid, platsbesök, grannyttranden, telefon- och mailkontakter samt uppföljning och bekräftelse av kontrollrapport.

En ansökan om enskild avloppsanläggning kan avslås om anläggningen inte bedöms uppfylla kraven på platsen. Om begärda kompletteringar inte inkommer i tid kan miljönämnden besluta att avvisa din ansökan. Vid ett beslut om avslag eller avvisning tar vi ut en halv prövningsavgift. Om du återtar din ansökan tas också beslut om halv prövningsavgift. Alla beslut kan överklagas.

Skyddsavstånd och skyddsnivåer

För att undvika miljöproblem och förorening av vatten är det viktigt att ha tillräckliga skyddsavstånd mellan avloppsanläggning och vattenbrunn.

Vilken skyddsnivå som gäller varierar i Marks kommun. Större delen av kommunen faller in under normal skyddsnivå. Hög skyddsnivå kan gälla då en fastighet har avrinning till en känslig recipient (exempelvis sjö eller skyddsvärd bäck).

En avloppsanläggning bör placeras nedströms, det vill säga lägre ner i terrängen än, vattenbrunnen. De exakta skyddsavstånden varierar beroende på markens genomsläpplighet och lutning. Här är några generella riktlinjer:

  • Skyddsnivå - Enligt Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd för små avloppsanläggningar ska bygg- och miljönämnden avgöra om det på platsen råder en normal- eller hög skyddsnivå.
  • Rening - Kraven för rening varierar beroende på skyddsnivå. Vid normal skyddsnivå gäller 70 % rening av fosfor och 90 % rening av BOD7. Vid hög skyddsnivå krävs 90 % rening av fosfor, 90 % rening av BOD7 och 50 % rening av kväve.
  • Reningstekniker - För att uppfylla kraven vid hög skyddsnivå kan olika reningstekniker användas, som vissa minireningsverk, infiltration/markbädd med kemfällning av fosfor, tät markbädd med fosforfälla, mulltoa eller andra torra toalettlösningar.

Rekommenderade skyddsavstånd och placering

För att minska risken för föroreningar och säkerställa korrekt funktion bör följande skyddsavstånd följas:

  • Minst 1 meters avstånd mellan spridningsledning och högsta grundvattenyta
  • Minst 1 meters avstånd mellan spridningsledning och berg
  • Rekommenderat minsta avstånd mellan utsläppspunkt för avloppsanläggning och vattenbrunn är 50 meter (om vattenbrunnen ligger uppströms) Skyddsavståndet bör motsvara grundvattnets transport under 2-3 månader.
  • Helst mer än 30 meter mellan utsläppspunkt för avloppsanläggning och sjö eller vattendrag
  • Helst mer än 30 meter mellan avloppsanläggning och energibrunn
  • Helst 4 meter till fastighetsgräns
  • Helst 10 meter mellan slamavskiljare/minireningsverk och bostadshus
  • Helst 5 meter till väg eller stig
  • Avståndet mellan slamavskiljaren och uppställningsplats för slamfordon bör vara max 20 meter (10 meter gäller vid nybyggnation)

För mer information och för att få reda på vilka specifika krav som gäller för din fastighet, kontakta miljöenheten.

Exempel på områden inom Marks kommun där hög skyddsnivå för miljöskydd gäller

  • Lygnerns tillrinningsområde
  • Alla vattenskyddsområden
  • Fastigheter inom strandskyddsområde
  • Fastigheter nära vattendrag

För att ett avlopp ska få anläggas inom ett område med hög skyddsnivå ställs högre krav på reningsgrad.

Här kan du läsa mer om avloppsrening

Start - Avloppsguiden Länk till annan webbplats.

E-tjänst och blanketter

Om du inte har möjlighet att ansöka via vår e-tjänst, så kan du höra av dig till miljöenheten så skickar vi en blankett till dig.

Du kan också kontakta kontaktcenter 0320-21 70 00

Kontakta avloppsteamet

Telefontid

Måndag, onsdag och fredag 10.00–12.00

Telefon: 0320-21 80 80

Mejladress: miljoenheten@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen